У Байдена запропонували Росії продовжити ядерний договір на 5 років

10:52, 22.01.2021
У Байдена запропонували Росії продовжити ядерний договір на 5 років

СНО-3 – договір про стратегічні наступальні озброєння, підписаний на 10 років

Адміністрація президента США Джо Байдена пропонує Росії продовжити на 5 років дію договору про стратегічне наступальне озброєння (СНО). Відповідна угода обмежує кількість американської та російської стратегічної ядерної зброї.

 

Відповідну пропозицію передали російській стороні, повідомляє AP.

 

Водночас адміністрація США ще не робила публічних оголошень з приводу договору. Термін дії договору закінчується в лютому і він є останньою угодою, що обмежує ядерну зброю США та Росії.

 

"Радник Байдена з питань нацбезпеки Джейк Салліван планував передати пропозицію про продовження терміну дії російському послу в США Анатолію Антонову в четвер (21 січня – ред) в другій половині дня", – повідомив виданню чиновник, який виступив на умовах анонімності.


СНО-3 – договір про стратегічні наступальні озброєння, підписаний на 10 років. Він обмежує стратегічні носії та ядерні боєголовки Росії та США до 700 і 1550 відповідно.

 

Договір може бути продовжений ще на 5 років у випадку погодження кожного з підписантів. Відповідна можливість існує, оскільки у грудні 2019 році Росія висловила намір продовжити новий договір на 5 років без попередніх умов.


Президент Дональд Трамп критикував новий СНО, стверджуючи, що він поставив США у невигідне становище.

 

Як повідомляла УМ, Україна активно працює над реалізацією запрошення Джо Байдена в Україну. Окрім того, триває підготовка до можливого візиту Володимира Зеленського до США.

 

Заступник Генсека НАТО Александер Вершбоу заявив в інтерв'ю "Фактам", що Обраний президент США Джо Байден продовжить надавати Україні військову допомогу. Однак чекати від нього певних потурань не варто. Байден ставиться до України приязно, однак суворо.