Справа Шеремета: білоруський інформатор дав свідчення у Києві

11:58, 19.01.2021
Справа Шеремета: білоруський інформатор дав свідчення у Києві

Ігор Макар ((Фото: кадр відео Країна для життя via YouTube))

Колишній співробітник білоруського спецпідрозділу Алмаз Ігор Макар заявив, що дав свідчення в Києві у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

 

В інтерв'ю Радыё Свабода він розповів, що після публікації «зливу» з КДБ Білорусі з ним зв’язалися українські дипломати і обговорили співпрацю в справі Шеремета. Він дав згоду на допит в Україні.

 

«На прохання начальника департаменту Національної поліції України мені відкрили українську візу і попросили прилетіти в Україну і взяти участь в слідчих діях», — розповів колишній білоруський силовик, додавши, що слідчі дії тривали три дні і завершилися 16 січня.

 

«Ні рук, ні ніг не зберуть». У Мережі оприлюднили запис, на якому голова КДБ Білорусі обговорює вбивство Шеремета — всі подробиці
За його словами, в Україні його зустріли співробітники спецслужб і взяли під 24-годинну охорону. У Національній поліції вони провели «слідчі дії та інші заходи».

 

«На мою думку, я представив достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають стосунок білоруські спецслужби», — сказав Макар.

 

Макар повідомив, що надав українським правоохоронцям «набагато більше інформації», ніж оприлюднив у ЗМІ. Він наголосив, що не може розголошувати свої свідчення через домовленості з українською стороною.

 

«Я думаю, що розслідування справи докорінно зміниться в результаті всього цього, і воно буде доведено до кінця вже Генеральною прокуратурою України. Я переконаний, що цей злочин буде розкрито», — сказав він.

 

 

Як повідомляла «УМ», 4 січня білоруська опозиція передала українським журналістам записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.

 

На записі від 11 квітня 2012 року обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії.

 

У МВС України вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

 

Читайте також: Плівки "Троянського Макара".