Санду про візит до Києва: перша зустріч президентів Молдови і України за п’ять років

14:28, 14.01.2021
Санду про візит до Києва: перша зустріч президентів Молдови і України за п’ять років

Майя Санду задоволена своїм візитом до Києва.

Президентка Молдови Мая Санду поділилася враженнями і підсумками свого візиту до України після повернення до Кишинева.

 

За її словами, це перша за останні п'ять років зустріч президентів Молдови та України.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пані Санду сказала молдовським ЗМІ.

 

На думку президентки, їй вдалося налагодити діалог з українською владою й обговорити основні питання не тільки відносин між Молдовою та Україною, а й спільні плани країн у процесі євроінтеграції.

 

Також Санду розповіла, що запросила президента України Володимира Зеленського відвідати Кишинів.

 

«Сама зустріч - це вже великий крок для налагодження діалогу», - наголосила президентка Молдови і додала, що обговорила із Зеленським боротьбу з корупцією і контрабандою, спрощення процедури перетину молдовсько-українського кордону, будівництво сучасної магістралі, яка з'єднає Київ і Кишинів, та багато іншого.

 

За словами Санду, окремо вона обговорила з Зеленським будівництво нових ГЕС на Дністрі.

 

«Важливо продовжити діалог з цього питання, щоб зберегти Дністер. Ми обговорили створення урядових робочих груп, які займуться цими питаннями», - розповіла Санду, зазначивши, що наполягає на створенні робочої групи з питань екології, до якої повинні увійти фахівці з Євросоюзу.

 

«Також ми домовилися відновити діалог на високому рівні і для цього створити президентську раду для вирішення питань двосторонніх відносин. Обговорили взаємну лібералізацію експорту і процедур, які дозволять перевізникам двох країн перетинати кордон без спеціального дозволу. Також ми обговорили можливість дозволити молдавським та українським громадянам перетинати кордон тільки з посвідченням особи», - додала керівниця держави.

 

Крім того, Санду розповіла, що обговорила з Зеленським проблеми з молдавськими державними об'єктами на території України: «Я попросила допомогти в розслідуванні справ з майном Молдови в Україні. Ідеться про кар'єри, санаторії, посольство. Зеленський пообіцяв, що правоохоронні органи України проведуть розслідування».

 

Нагадаємо, президентка Молдови Майя Санду 12 січня відвідала з офіційним візитом Україну. Це її перший закордонний візит після обрання президентом. І перший візит президента Молдови до Києва з 2015 року.

 

Під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві 12 січня Майя Санду розпочала свою промову українською мовою.

 

Тоді як Зеленський наголосив, що Санду не боїться називати Крим українським .