У США вперше за десятиліття стратили жінку

12:00, 13.01.2021
У США вперше за десятиліття стратили жінку

У США стратили 52-річну Лізу Монтґомері.

У США у середу, 13 січня, стратили 52-річну Лізу Монтґомері. Це перша з 1953 року страта жінки за федеральний злочин у країні.

 

Монтґомері ввели смертельну ін'єкцію у в'язниці у штаті Індіана, повідомляє The New York Times.

 

Страта мала відбутися ще 8 грудня, однак її перенесли через те, що адвокати жінки заразилися коронавірусом.

 

Правозахисники Монтґомері наполягали, що обвинувачена страждає від серйозних психічних відхилень, тому її не можна страчувати.

 

У дитинстві жінка потерпала від сексуального насилля з боку власного вітчима. За словами адвокатів, чоловік поводився з падчіркою настільки жорстоко, що це можна розцінювати як тортури.

 

Ще у 2004 році Мотґомері напала на 24-річну Боббі Джо Сіннет. Та саме перебувала на 8 місяці вагітності.

 

Мотґомері вирізала з Сіннет дитину та вбила свою жертву. Доньку Сіннет вбивця видавала за власну дитину. 

 

До смертної кари Мотґомері засудили у 2007 році. З того часу вона перебувала у жіночій в'язниці.

 

В США довічне ув'язнення на одну людину обходиться приблизно у 740 тисяч доларів, а от смертна кара – більше мільйона доларів. Це загальна сума за кулі чи смертельну ін'єкцію, суди, апеляцію, адвокатів і утримання в'язня

 

Сьогодні смертну кару не практикують більш ніж 100 країн. Останні, хто відмовився – Казахстан, Малайзія, Каліфорнія, Монголія, Гватемала і Гвінея.

 

Майже 40 країн використовують тільки у вкрай тяжких злочинах. Але є приблизно 50 держав, у яких смертна кара – це те саме, що довічне ув'язнення: Японія, Кувейт, Іран, Ірак та Лівія. Серед країн Європи та Центральної Азії – страчують у Білорусі. А от в країнах Америки – у США.

 

Смертний вирок у США дозволений у 31-му штаті. 2017 року там стратили 23 людини. Чіткого визначення "за що" можуть позбавити життя немає. Таке рішення кожен штат ухвалює окремо.

 

Ось це камера смертників у штаті Аризона. За 30 днів до страти сюди селять в'язнів. За ними спостерігають і готують до виконання вироку.

 

смертна кара сша

 

У сучасному світі існує два найпоширеніші способи виконання смертної кари: розстріл та смертельна ін'єкція. Раніше в хід пускали електричний стілець з напругою у 2700 вольт. Востаннє його застосовували у США в 2010 році. В менш цивілізованих країнах зі злочинцями розправляються більш жорстокими способами. Як, наприклад, в Ірані, Пакистані та Індії. Там приречених на смерть виводять на головну площу міста і забивають камінням, кийками, привселюдно вішають або обезголовлюють.

 

В Amnesty International пояснили, чому багато країні виступають проти смертної кари. 

 

Смертна кара – це незворотне покарання. Адже ризиків помилкового вироку не можливо уникнути.

 

Таке покарання не впливає на злочинність. Немає доказів, що смертна кара є більш ефективним засобом скорочення злочинності, ніж довічне ув'язнення.

 

У багатьох зареєстрованих випадках, які проаналізували Amnesty International, люди були страчені після несправедливого суду. Тобто смертна кара часто використовується в рамках спотворених систем правосуддя.

 

Смертна кара – це дискримінація. До такого виду покарання засуджують тих, хто має менш сприятливе соціально-економічне становище або належить до расових, етнічних чи релігійних меншин.

 

Смертну кару використовують як політичний інструмент.