Молдова беззаперечно підтримує територіальну цілісність України - Санду

15:26, 12.01.2021
Молдова беззаперечно підтримує територіальну цілісність України - Санду

Майя Санду підтвердила, що Україна є для Молдови стратегічним партнером. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський і глава Молдови Майя Санду 12 січня у Києві обговорили національну безпеку обох держав. Зокрема, глави країн підняли питання Донбасу і Придністров'я.

 

Вони обговорили подальші кроки вирішення ситуації на окупованих територіях. Відповідні заяви президенти зробили після церемонії підписання двосторонніх українсько-молдовських документів, передає Офіс Президента.

 

"Укотре хочу підкреслити, що позиція України щодо придністровського врегулювання є незмінною. Ми твердо підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність Республіки Молдова в межах її міжнародно визнаних кордонів", - сказав Зеленський.

 

Він також додав, що Україна цінує те, що Молдова підтримує суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

 

У свою чергу, Санду підтвердила, що наша країна є для Молдови стратегічним партнером.

 

"Ми зосередилась на викликах та загрозах, які впливають як на національну, так і на регіональну безпеку. Стабільність та безпека України і Молдови є життєво важливими для обох держав. У цьому контексті ми знову підтвердили нашу взаємну та тверду підтримку мирного вирішення конфліктів, засновану на повазі суверенітету та територіальної цілісності наших держав у межах міжнародно визнаних кордонів. Хотіла б підкреслити ще раз, що Молдова рішуче і беззаперечно підтримує територіальну цілісність і суверенітет України", – зазначила вона.

 

Нагадаємо, що Придністров'я - це окупована територія Молдови, яка начебто хотіла відділитися від держави після розпаду СРСР. Через це у 90-х роках там виник збройний конфлікт, у результаті якого було створено "Придністровську Молдавську Республіку".

 

Росія ввела туди свої війська нібито з "миротворчою" метою для захисту російськомовного населення та активно підтримує псевдореспубліку – ідентично з ситуацією на українському Донбасі.

 

Цивілізовані країни, в тому числі й Україна, цих квазіреспублік не визнають.

 

Колишній президент Молдови Ігор Додон не приховував своїх проросійських поглядів. Він називав Крим "російським" та у всьому підігрував Кремлю.

 

Як повідомляла УМ, під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві 12 січня Майя Санду розпочала свою промову українською мовою.

 

Те саме лідерка Молдови зробила і під час своєї інавгурації 24 грудня 2020 року.