В «Асканії-Нові» масово вимерли рідкісні журавлі

18:17, 11.01.2021
В «Асканії-Нові» масово вимерли рідкісні журавлі

У заповіднику "Асканія-Нова" за тиждень вимерли близько 185 сірих журавлів

У заповіднику "Асканія-Нова" за тиждень вимерли близько 185 сірих журавлів, що внесені до Червоної Книги.

 

Як інформуж УМ,на сторінці самого заповідника у Facebook, опубліковані і відповідні світлини, автором яких є директор "Асканії-Нова" Віктор Гавриленко. 

 

Поліція області 11 січня повідомила, що за даним фактом відкрили кримінальне провадження. Так, у поліції зазначили, що за словами директора заповідника, впродовж тижня вимерло близько 185 сірих червонокнижних журавлів. 

 

На изображении может находиться: птица, небо, на улице и природа

 

Однією з версій слідчих є те, що журавлі могли харчуватись зерном, обробленим хімікатами, яке посіяне фермерами на навколишніх полях для боротьби з гризунами.

 

Наразі лабораторним шляхом встановлюються причини загибелі птахів.

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 "Забруднення або псування земель" Кримінального кодексу України.

 

Також встановлюється коло осіб, причетних до вимирання птахів.

 

Газета "Голос України" також писала, що птахи, які вижили, харкають кров'ю, що може свідчити про внутрішню кровотечу.

 

Зазначається, що спочатку адміністрація заповідника висунула припущення, що сірих журавлів викошує пташиний грип. Його спалах зафіксували в селі Заозерне сусіднього Каховського району області, але зараження пташиним грипом не підтвердилося. Тому, як пишуть ЗМІ, залишилося тільки одна версія - журавлі могли загинути, харчуючись на оброблених хімікатами навколишніх полях.

 

У заповіднику зазначили, що між селами Розплідник і Ясна Поляна дійсно помітили посіви озимих, де були розсипані отруєні зерна пшениці. Звідти вже відібрали проби отруєного зерна, і наразі шукають сертифіковану незалежну лабораторію, яка може зробити його експертизу.

 

Співробітники заповідника підрахували, що збитки, завдані природі в результаті отруєння червонокнижних птахів, становлять 2 775 000 грн.