Справа Шеремета: «Білоруський слід» під час розслідування вбивства взагалі не розглядали

09:10, 05.01.2021
Справа Шеремета: «Білоруський слід» під час розслідування вбивства взагалі не розглядали

Вбивство Павла Шеремета могли готувати білоруські силовики.

З'явилися плівки, на яких комітет держбезпеки Білорусі у 2012 році обговорював убивство Павла Шеремета. Накази віддавав особисто Олександр Лукашенко. Втім, під час розслідування вбивства, про те, що до цього причетні білоруські спецслужби і не мовилося.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в офіційній заяві захисників Андрія Антоненко. Її оприлюднили на сайті юридичної компанії "Сенс Україна".

 

У захист Антоненко стверджують, що виходячи з наявних матеріалів справи, раніше версія причетності білоруських спецслужб взагалі не досліджувалася і не розглядалася слідством.

 

Щобільше, про неї також постійно забували міністр і його заступники, керівники поліції, прокурори і слідчі під час своїх заяв і виступів.

 

"Вони всіма силами намагаючись відвести громадськість в сторону від цієї версії. Звучали слова і Росія , і ПТСР, і екстремізм, і шизофренія виконавців, але про Білорусь – жодної згадки", - йдеться у заяві.

 

Юристи зазначають, в разі, якщо білоруські спецслужби причетні до вбивства Шеремета, то керівники МВС і Нацполіціі могли свідомо покривати як замовників, так і виконавців.

 

Адвокати наголошують, що 4 січня Нацполіція і представники МВС "поширили неправдиві відомості про те, що нібито "білоруська версія" замовників вбивства є для них новою і вона не суперечить звинуваченням, висунутому Антоненко, Дугаров і Кузьменко".


На думку адвокатів Антоненко, це очевидна дезінформація.

 

По-перше, у справі відсутні будь-які навіть віддалені натяки на зв'язок обвинувачених з спецслужбами, водночас і іноземними.

 

По-друге, метою організаторів злочину сторона звинувачення називає "створення в українському суспільстві резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". А це ніяк не узгоджується з версією, оприлюдненою в Брюсселі.

 

4 січня колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар поділився записом розмов, які вказують на те, що вбивство Павла Шеремета могли готувати білоруські силовики.

 

На цих записав у 2012 році вбивство білоруса обговорював начальник Комітету держбезпеки Білорусі Вадим Зайцев. Він хотів розправитися підірвати його, в що й зробили через 4 роки.
Тоді українська поліція розповіла, що мала ці записи ще з грудня 2020 року. Тож наразі триває розслідування щодо ймовірних замовників злочину.

 

Натомість стверджують, що нові викриття ніяк не вплинуть на долю Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко – саме їх українські правоохоронні органи звинувачують у вбивстві журналіста – мовляв, це лише підтверджує, що вони "діяли на чиєсь замовлення".

 

Екс-співробітник МВС Білорусі  Ігор Макар готовий свідчити в Києві. Про свою готовність до співпраці він сам розповів у коментарі "Суспільному".

 

Ігор Макар, вбивство Павла Шеремета

 

Нині він проживає в одній з держав Європейського Союзу, в якій саме – не говорить з міркувань безпеки. Ігор Макар розповів, що передав записи українській поліції в грудні 2020 року.

 

"Ми робили все, щоби дати розголос, а найголовніше – щоб завершити розслідування цього злочину й довести, що до цього причетні спецслужби Білорусі", - пояснює свій вчинок чоловік.

 

Він підкреслив, що поки з ним не проводили офіційного допиту, але вже зв'язувалися українські спецслужби. Чоловік надав свою згоду на співпрацю.

 

"Я готовий дати свідчення в Генеральній прокуратурі України (Офісу генпрокурора – 24 канал). Також я сказав, що свідчення готовий надати колишній співробітник, який зараз виїхав у країну Євросоюзу. Я планую прилетіти у Київ, але не знаю, коли", – розповів Ігор Макар.