У Казахстані скасували смертну кару

12:24, 02.01.2021
У Казахстані скасували смертну кару

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про скасування смертної кари у країні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться на сайті глави держави.

 

Таким чином Казахстан приєднався до Другого факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, спрямованого на скасування смертної кари.

 

Цей протокол був прийнятий Генасамблеєю ООН 15 грудня 1989 року. Усі країни, які до нього приєдналися, зобовʼязуютьсянезастосовувативсебесмертнукаруйвикреслити її із законодавства.

 

Наразі до Міжнародного пакту приєдналися 173 держави, а до Другого факультативного протоколу — 88 держав.

 

Казахстан приєднався до протоколу у вересні цього року, а 23 грудня законопроєкт ухвалив парламент, повідомляє казахстанська служба «Радіо Свобода».

 

Глава Міністерства закордонних справ заявляв, що після ратифікації протоколу Казахстан зможе застосовувати смертну кару тільки в одному випадку — під час війни до засуджених за скоєння особливо тяжких злочинів військового характеру.

 

У Казахстані останні 17 років діяв мораторій на смертну кару, але суди продовжували засуджувати до вищої міри покарання за злочини, що кваліфікували як теракти. Засуджені до страти натомість відбували довічне увʼязненняй могли б бути страчені в разі скасування мораторію.