Україна підписала договір про постачання китайської COVID-вакцини до її офіційної реєстрації

16:32, 31.12.2020
Україна підписала договір про постачання китайської COVID-вакцини до її офіційної реєстрації

Україна підписала контракти ще до реєстрації вакцини, щоб не гаяти час.

Україна отримає вакцину китайської компанії Sinovac Biotech «в найкоротші терміни» і лише після офіційної реєстрації, заявив президент Володимир Зеленський. Він пояснив, чому уряд уклав контракт ще до реєстрації вакцини.



Як інформує УМ, у себе в соцмережах він прокоментував інформацію про підписання контракту на поставку вакцини Sinovac Biotech.

 

«Великий плюс цієї вакцини в тому, що її розробка не була заполітизованим завданням. Вона не використовується для просування чиїхось геополітичних амбіцій… [Вакцина буде] в найкоротші терміни. Люди отримають її лише після офіційної реєстрації. Зараз практично всі вакцини проходять етап юридичної легалізації в рідних юрисдикціях. Але контрактують вакцини вже на цьому етапі – бо велика черга й великі сподівання на їхню дієвість. Реєстрація можлива вже на початку січня або в країні-виробнику, або в одній з країн Європи, або у Сполучених Штатах», - сказав Зеленський.

 

Глава держави пояснив, що Україна підписала контракти ще до реєстрації вакцини, тому що так роблять всі країни світу, «коли розуміють, що буде надійний препарат», щоб не гаяти час.

 

«Усі держави дуже жорстко борються виключно за себе та свій інтерес. Майже не підтверджуючи реальними діями ту солодку риторику про «спільне виконання глобальних завдань», якої було багато у попередні десятиліття. Тож і не дивно, що найбагатші виявились першими у глобальній черзі за вакцинами у світі… Але наша держава постійно та професійно веде всю необхідну переговорну роботу», - додав він.

 

Напередодні в Офісі президента заявили, що Міністерство охорони здоров'я підписало контракт на поставку 1,9 млн доз китайської вакцини виробництва Sinovac Biotech.

 

Однак, як повідомив під час брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов, Україна отримає вакцину проти коронавірусу від компанії Sinovac Biotech лише в тому випадку, якщо її ефективність становитиме не менше 70%

 

"У нас в контракті передбачено, що вакцина повинна мати ефективність не менше 70%", - уточнив Степанов.

 

Коли вакцина отримає дозвіл на застосування, її постачання в Україну почнеться впродовж 30 днів після схвалення рішення. 

 

 

Нині компанія Sinovac вже закінчує останню фазу клінічних досліджень, яка проходить в Бразилії. Остаточні результати очікують 7 січня.

 

Як повідомляла УМ, в Україні усі вакцини від коронавірусу будуть безкоштовні.