Шоку не буде: Кремінь про обов’язкове надання послуг українською

14:51, 30.12.2020
Шоку не буде: Кремінь про обов’язкове надання послуг українською

Для виявлення порушень мовного законодавства поки не будуть ініціювати рейди

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що норма мовного закону про обов'язкове обслуговування українською мовою, не викличе шоку серед громадян і взагалі є не каральним, а швидше запобіжним заходом. Норма, до слова, набуде чинності вже 16 січня 2021 року.

 

Вона сприятиме тому, щоб права кожного громадянина України на отримання інформації та послуг державною мовою були по-справжньому захищені, розповів Кремінь в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

 

"Що стосується сфери обслуговування, то про необхідність переходу на українську знали всі, для підготовки до реалізації цього було 1,5 року. Варто сказати, що ми отримали колосальну підтримку і з боку українських компаній, і наших інвесторів... Тому переконаний, що 16 січня жодного шоку для сфери обслуговування не відбудеться", - сказав він.

 

Водночас, за словами омбудсмена, це не означає, що той, хто потребуватиме інформації будь-якою іншою мовою, не отримає такої можливості.

 

Кремінь розповів, що в разі порушення права громадянина на обслуговування державною мовою, Секретаріат уповноваженого вживатиме заходів державного контролю, а саме – встановлення факту такого порушення. Далі буде надано 30 днів для усунення порушень, щоб вони не повторювалися в майбутньому.

 

Якщо ж протягом року трапляються повторні аналогічні порушення, і вони категорично не виправляються, то уповноважений має право скласти акт, потім протокол, а після – винести постанову про накладення на підприємства штрафу у розмірі від 5,1 до 6,8 тисячі гривень.

 

"Хочу наголосити, що штраф накладають саме на підприємства, а не на працівника. Тобто якщо працівник дозволив собі порушення, то штраф стягуватимуть з юридичної особи. Саме тому керівництво закладів у сфері обслуговування має бути зацікавлене у широкій інформаційній кампанії серед своїх співробітників", – додав омбудсмен.

 

Водночас для виявлення порушень мовного законодавства поки не будуть ініціювати рейди або відправляти "таємних покупців". Кремінь зазначив, що в умовах пандемії не може ризикувати здоров'ям своїх колег і вимагати від них таких форм контролю.

 

Як повідомляла УМ, Тарас Кремінь вважає, що 2021 рік держава повинна оголосити роком української мови. Крім того, слід запровадити суворий контроль за мовними квотами на радіо і телебаченні.

 

Нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав представникам бізнесу, що сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року, як це передбачено статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

21 грудня 28 депутатів від «Слуги народу» на чолі з Максимом Бужанським зареєстрували законопроект, який має скасувати штрафи за мову, проте його ще не розглядали комітети. У зв’язку з цим депутатам радять уникати коментарів щодо нього і щодо того, чи готова фракція його підтримувати.

 

Нагадаємо, 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про державну мову, який гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті та медіа.