Кремінь вважає, що 2021 має бути роком української мови

13:01, 30.12.2020
Кремінь вважає, що 2021 має бути роком української мови

Державна мовна політика має зміцнюватися, а також бути фундаментальною

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що 2021 рік держава повинна оголосити роком української мови. Крім того, слід запровадити суворий контроль за мовними квотами на радіо і телебаченні.

 

Як інформує УМ, про це Кремінь заявив у інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

 

Держава повинна якнайшвидше затвердити програму сприяння опануванню державної мови.

 

"У глобальному вимірі держава має оголосити 2021-й роком української мови. Це не питання освіти або науки. Це питання національної безпеки гуманітарного рівня", -  сказав Кремінь.

 

Омбудсмен наголосив, що державна мовна політика має зміцнюватися, а також бути фундаментальною, відкритою та багатофункціональною.

 

"Для того, щоб молодь почала спілкуватися українською, слід створити кращі умови для мови. Це, за словами Кременя, означає, що слід неухильно виконуватися освітнє законодавство. Крім того, потрібно збільшити державну підтримку культури та стати на захист української літератури і зберегти творчі спілки. І останнє, на що дуже реагує українська молодь, це українофобія окремих чиновників і на мовному, і на світоглядному рівнях", - наголосив омбудсмен.

 

Кремінь підкреслив, що недалекоглядність деяких політиків – це ознака відсутності елементарних знань, державних поглядів і культури.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав представникам бізнесу, що сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року, як це передбачено статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

21 грудня 28 депутатів від «Слуги народу» на чолі з Максимом Бужанським зареєстрували законопроект, який має скасувати штрафи за мову, проте його ще не розглядали комітети. У зв’язку з цим депутатам радять уникати коментарів щодо нього і щодо того, чи готова фракція його підтримувати.

 

Нагадаємо, 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про державну мову, який гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті та медіа.