МОН планує підвищити зарплату освітяням на 20% з наступного року - Шкарлет

18:16, 27.12.2020
МОН планує підвищити зарплату освітяням на 20% з наступного року - Шкарлет

Цьогорічний бюджет освіти у першому читанні був найбільший з 2012 року.

Міністерство освіти і науки планує у 2021 році продовжити роботу над підвищенням оплати праці для освітян. З 1 січня планують зростання на 20%.

 

Цьогорічний бюджет освіти у першому читанні був найбільший з 2012 року.

 

Як інформує УМ, про це очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив в інтерв'ю "Українському радіо".

 

За його словами, у порівнянні з 1 квітня 2020 року, станом на 1 грудня 2021 року, буде в цілому зростання 30%.

 

"МОН підготувало профільний закон щодо підтримки педагогічних і науково-педагогічних працівників у частині хвороби COVID-19. Президент готовий внести першочерговий закон про соціальні гарантії для педагогічних і науково-педагогічних працівників", - зазначив Шкарлет.

 

Він відзначив, що наразі у МОН розіслали всім центральним органам виконавчої влади гроші, які забезпечують 20% зростання лікарів, які працюють у системі освіти та науки. Також улагоджена співпраця із профспілками щодо збільшення грошей на оплату праці.

 

"Ми — виконавча влада, і ми не маємо права робити в суспільство закиди якимись необґрунтованими джерелами. Тому ми намагаємось бути чесними", – зауважив міністр.

 

Як сказав Шкарлет, ті скорочення, які відбулись між першим і другим читанням, залежать винятково не від того, що забрали гроші. А від того, що мінімальну заробітну плату з 1 липня була перенесли на 1 грудня.

 

Законодавство України передбачає виділення на освіту 7% від річного ВВП, проте наступного року ця цифра складає 6,6% (а у 2019 році освіта отримала 6,2% від ВВП, у 2020 році — лише 5,7%).

 

Також він додав: "Тобто це операційна різниця. В освіти майже нічого не забрали. Забрали 500 мільйонів, тобто капітальні видатки. Але я впевнений, що впродовж 2021 року зможемо дещо надолужити ці речі, певним чином перерозподілити бюджет і ми за це будемо боротись".

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів України призупинив дію постанови №822 про оплату праці педагогів. Наразі відомо, що її відтермінували на рік – до грудня 2021 року.

 

Раніше у Міністерство освіти і науки наголосили, що відтермінування постанови № 822 ніяк не вплине на умови оплати праці педагогів. Тобто вчителям впродовж 2021 року таки піднімуть зарплати майже на 30%. Адже відповідні кошти вже закладені до проєкту держбюджету.