В океани потрапило понад 1,5 мільярда масок у 2020

13:35, 27.12.2020
В океани потрапило понад 1,5 мільярда масок у 2020

До пандемії COVID-19 маски в океанах не знаходили.

Пандемія COVID-19 може спричинити сплеск забруднення океану. Адже відтепер до пластикових відходів додалися одноразові маски та латексні рукавички.

 

У 2020 році в океани потрапило понад 1,5 мільярда масок, повідомила група з охорони морського середовища Oceans Asia.

 

Фахівці Oceans Asia відстежували кількість масок, які прибивало до берега віддаленого острова на південь від Гонконгу. Це почали робити ще з початку пандемії.

 

"Приблизно через 6 тижнів після того, як COVID-19 дістався до Гонконгу, в кінці лютого, ми почали знаходити багато масок", - розповів представник Oceans Asia.

 

За його словами, до пандемії COVID-19 маски не знаходили.

 


Маски роблять з поліпропілену – тонких волокон пластика. Як пояснили в організації, предмети розпадаються на частини в воді та крихітні шматочки пластику можуть залишатися в океані упродовж сотень років. Вони загрожують безпеці риб і навіть забруднюють повітря.

 

З 52 мільярдів масок, виготовлених у всьому світі у 2020 році, приблизно 1,56 мільярда потраплять в океани. Це від 4680 до 6240 тонн.

 

Ще до початку пандемії занепокоєння природоохоронців викликав щорічний вилов 14 мільйонів тонн пластику, кількість якого на 2018 рік підрахували в ООН.
Згідно з дослідженнями UN Environment, в Середземне море щороку потрапляє 570 тисяч тонн пластику.

 

Великі частини цього матеріалу забруднюють дику природу, загрожують безпеці та якості харчових продуктів, здоров'ю людей. Мікропластик може бути їжею для багатьох морських тварин – вони їдять пластикове сміття або можуть заплутатися в ньому.