У Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від COVID-19

10:50, 27.12.2020
У Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від COVID-19

Пріоритет у країнах євроспільноти надаватимуть людям з груп ризику, а також особам літнього віку.

Країни ЄС 27 грудня розпочали масштабну вакцинацію від коронавірусу. Країни євроспільноти щепитимуть населення препаратом Pfizer і BioNTech.


Раніше вакцину схвалило Європейське агентство лікарських засобів. Згодом препарат затвердила Єврокомісія. Про старт вакцинації повідомила у відеозверненні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

"Дні вакцинації в Європі – це зворушливий час єднання. Це історія успіху ЄС", - зазначила фон дер Ляєн.

 

У Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від COVID-19: деталіУ Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від COVID-19: деталі
27 груд 2020 , 09:19

 

Пріоритет у країнах євроспільноти надаватимуть людям з груп ризику, а також особам літнього віку.

 

На неділю запланували початок своїх національних кампаній із вакцинації Франція, Австрія, Італія, Іспанія, Португалія, Греція, Кіпр, Мальта, Швеція, Данія, Польща, Чехія, Болгарія, Румунія, Словенія, Хорватія, Литва й Естонія.
 

Далі, у понеділок, щеплення почнуть робити в Бельгії, Люксембурзі та Латвії, а у вівторок - в Ірландії.
 

При цьому Нідерланди і Фінляндія прийняли рішення не поспішати з початком вакцинації і запустити процес у перший тиждень 2021 року.
 

Кожна держава отримала однакову кількість вакцини BioNTech/Pfizer - по 9750 доз. Одній людині необхідно дві дози препарату. Таким чином, зробити щеплення зможуть 4875 осіб у кожній країні ЄС.
 

Як повідомляється, початок масової добровільної вакцинації населення Євросоюзу заплановано на квітень 2021 року.


Зазначимо, що раніше вакцинацію розпочали такі країни Євросоюзу, як Угорщина, Німеччина та Словаччина. Іспанія та Болгарія розпочинають щепити людей проти COVID-19 27 грудня, Бельгія та Люксембург – з 28 грудня, Нідерланди – з 8 січня.

 

У Pfizer і BioNTech повідомили, що готові до кінця 2020 року надати ЄС ще 12,5 мільйона доз вакцини. Брюссель купує одну дозу препарату за 15,5 євро – це дешевше, ніж придбав офіційний Вашингтон.

 

Як повідомляла УМ, в українському МЗС заявили, що розглядають три шляхи отримання Україною COVID-вакцини: програма COVAX, прохання про продаж або передачу надлишку препарату в інших країн і домовленість уряду з компанією-виробником вакцини безпосередньо.