Київ відкидає інсинуації Лукашенка про «тони зброї» з України

09:03, 26.12.2020
Київ відкидає інсинуації Лукашенка про «тони зброї» з України

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час скандальної заяви про зброю з України.

Міністерство закордонних справ України вважає, що мантра про "зброю з України" чітко вписується в політику Олександра Лукашенка із залякування білоруського народу.

 

Як повідомляє Україна молода, позицію офіційного Києва щодо скандальних заяв Лукашенка озвучив речник МЗС України Олег Ніколенко.

 

«Україна категорично відкидає чергові інсинуації Олександра Лукашенка. Риторика про зовнішнє втручання, зокрема мантра про "зброю з України", чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу. Україна не є ворогом Білорусі. Засуджуємо тероризм у будь-яких його проявах», - сказав дипломат  агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Зауважимо, що перед тим самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у п'ятницю сказав, що в країну з України нібито завозиться велика кількість зброї.

 

При цьому, він назвав білоруського екс-політв'язня Миколу Автуховича організатором "терористичної групи", якого Мінськ звинувачує у вибухах і підпалі (зауважимо, що ввечері 8 грудня Автуховича та ще кількох людей затримали білоруські силовики – Ред.).

 

Лукашенко, коментуючи затримання Автуховича, звинуватив його в підготовці терактів "по всій країні" і завезенні зброї через територію України.

 

"Нещодавно ми затримали групу Автуховича. Мерзотники останні. Зараз ми всі їх канали розкрили. Вони везли тоннами зброю через Україну. Звідти надсилають нам зброю. Через Україну, через Польщу, Литву зараз дуже складно - кордон закрили наглухо. І з Україною зараз закрили вже, миша не пролізе. Через Росію іноді проникають, у нас кордону немає. Але вже не те. Ми це питання тримаємо жорстко на контролі", - сказав Лукашенко журналістам.

 

Як пише TUT.BY, друзі і знайомі не вірять у причетність Автуховича до злочинів, які йому інкримінує влада.

 

Микола Автухович - білоруський підприємець і демократичний активіст. Служив у Афганістані, звільнився з армії у 1991 році і став займатися бізнесом. На початку 2000-х заснував популярну в Білорусі службу таксі. Відбув два тюремні терміни, правозахисники визнали Автуховича політв'язнем, засудженим за активну громадську діяльність та боротьбу з корупцією. Правозахисна організація "Міжнародна амністія" називала бізнесмена і активіста в'язнем совісті.