Катастрофа біля Чугуєва: суд обрав запобіжний захід 3 підозрюваним

09:04, 23.12.2020
Катастрофа біля Чугуєва: суд обрав запобіжний захід 3 підозрюваним

Підозрюваним загрожує ув'язнення на строк до 15 років.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід 3 військовим посадовцям, яких підозрюють у катастрофі літака Ан-24 під Харковом 25 вересня 2020 року. Серед них – командувач Повітряних сил ЗСУ, командир військової частини у Чугуєві та керівник польотів.

 

Слідчий суддя Печерського райсуду столиці задовільнив клопотання ДБР, погоджені Спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил, повідомили у телеграмі Офісу генпрокурора.

 

"Трьом військовим посадовим особам, підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом катастрофи літака Ан-26 під Харковом, обрали запобіжний захід", - йдеться у повідомленні.

 

Зокрема, командира військової частини А4104 В'ячеслава Глазунова взяли під варту на 60 днів без права внесення застави. Його підозрюють у порушенні правил польотів і підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинили катастрофу, і в недбалому ставленні до служби.

 

Керівника польотами групи управління польотами військової частини А4104 Олександра Жука теж взяли під варту. Його підозрюють у порушенні правил польотів і підготовки до них, а також правил експлуатації літальних апаратів, що спричинили катастрофу.

 

Командувачеві Повітряних сил Збройних сил України Сергію Дроздову обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Його підозрюють у недбалому ставленні до служби, скоєному в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Так, за даними слідства, Сергій Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де вказувалася можливість курсантам п'ятого курсу в двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. При цьому рішення не було погоджено із заводом-виробником, як вимагає процедура.
 

Таким чином, вважає сторона обвинувачення, Дроздов створив помилкове уявлення у військовослужбовців про легальне і безпечне використання польотів конвеєром у курсантів.
 

"Крім того, командувачем Повітряних сил 1 березня 2019 року затверджено триступеневу концепцію системи льотної підготовки курсантів льотного факультету, а також у лютому 2020 року прийнято рішення керівництва ХНУПС, яким передбачено здійснення спільної підготовки курсантів-льотчиків і курсантів-штурманів на літаку Ан-26 за рахунок палива, яке виділялося на підготовку курсантів-льотчиків", - заявив у залі суду прокурор Антон Зеленський.
 

Такі дії Дроздова призвели до того, що на борту літака перебувала велика кількість курсантів, додав прокурор.
 

Однак суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт і обрав інший запобіжний захід.
 

Авіакатастрофа літака Ан-26 сталася 25 вересня 2020 року у Харківській області біля Чугуєва. Літак зазнав аварії під час навчального польоту, загинули 26 людей – курсанти та члени екіпажу.

 

За інформацією слідства, причиною трагедії стала сукупність помилкових рішень екіпажу літака, військової частини та керівництва. Підозрюваним загрожує ув'язнення на строк до 15 років.

 

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов незадоволений тим, що слідчі ДБР вручили йому підозру у справі авіакатастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом

 

Дроздову оголосили підозру у недбальстві, командиру військової частини та керівнику польотів військової частини – у порушенні правил польотів.