До Центральноафриканської республіки прибули кілька сотень військових з Росії

18:19, 22.12.2020
До Центральноафриканської республіки прибули кілька сотень військових з Росії

Російські інструктори навчили воювати щонайменше 1,3 тисячі вояків ЦАР.

Влада Центральноафриканської республіки заявила про підкріплення з Росії і Руанди в зв'язку з триваючими в країні зіткненнями між урядовими військами і групами повстанців, які влада ЦАР називає «спробою держперевороту», повідомляє «Франс Пресс» (AFP).

           

Офіційний представник уряду ЦАР Анж Максим Казагі в інтерв'ю AFP підтвердив перекидання в країну російських військ.

 

«Росія відправила кілька сотень військових і важкі озброєння», - сказав він. За його словами, військові прибули в ЦАР в рамках угод про двосторонню співпрацю. Він не уточнив ні кількість військових, ні дату їх прибуття. Він також розповів, що Руанда відправила в ЦАР кілька сотень солдатів, які вже беруть участь в бойових діях проти повстанців.

           

Бі-Бі-Сі з посиланням на джерело, близьке до місії ООН в ЦАР, повідомляє, що російські військові прибули в Бангі в неділю вранці. За його словами, «росіян в столиці зараз значно більше, ніж зазвичай». Співрозмовник Бі-Бі-Сі також розповів, що військові розквартировані в палаці імператора Бокасса в 30 км від Бангі.

 

Поновлення зіткнень влади ЦАР пов'язує з запланованими на 27 грудня президентськими і парламентськими виборами. У спробі заколоту влада звинувачує колишнього президента республіки Франсуа Бозізе, який намагався висунути свою кандидатуру для участі в гонці.

 

Понад дві третини території цієї багатої корисними копалинами африканської країни контролюються повстанцями. Три найбільш впливові угруповання об'єдналися і в минулу п'ятницю почали наступ на Бангі.

          

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив у понеділок, 21 грудня, що в Кремлі серйозно стурбовані тим, що відбувається в ЦАР. Однак він не підтвердив перекидання російських військ в Бангі.

 

«Наскільки ми знаємо, зараз загрози життю когось із росіян немає, але ми, в тому числі і тому, дуже уважно відстежуємо надходять звідти новини», - заявив Пєсков, побіжно таки визнавши, що росіяни там таки присутні.

 

Раніше західні ЗМІ неодноразово повідомляли про присутність в ЦАР російських найманців з «ПВК Вагнера».

           

«Росія не перекидала в Центральну Африканську республіку кілька сотень своїх військових і спорядження», - заявив заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Богданов, передає «Інтерфакс».

 

«Військових ми не посилаємо, ми ж дотримуємося усіх вимог, які закріплені в резолюціях ООН», - зазначив дипломат. При цьому він розповів, що в ЦАР знаходяться російські інструктори, які працюють «за погодженням, на прохання легітимної влади» республіки.

 

Богданов також відзначив, що в ЦАР зараз немає перевороту, але існують деструктивні сили, які хочуть зірвати майбутні президентські вибори.