Україна посилює тестування задля виявлення нового штаму коронавірусу

12:35, 22.12.2020
Україна посилює тестування задля виявлення нового штаму коронавірусу

МОЗ рекомендує українцям утриматись від поїздок до Великої Британії та до тих країн, де вже зафіксували нову варіацію вірусу.

Тест-системи на коронавірус, які використовують в Україні, можуть виявити мутований вірус.

 

Як інформує УМ, про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

 

«Ми цілеспрямовано будемо посилювати тестування, щоб переконатися, чи циркулює новий мутований коронавірус в Україні. Особлива увага приділятиметься людям з симптомами коронавірусної хвороби, які в інкубаційний період були у Великій Британії. І від них у разі позитивного діагнозу буде забиратися ізолят вірусу для подальшого секвенування для того, щоб ми встановили, чи циркулює в Україні новий штам коронавірусу», — розповів Ляшко.

 

Також він додав, що особлива увага приділятиметься тому, як саме мутований вірус впливає на певні категорії людей: яка вікова група найбільше буде уражатись, яка буде тяжкість перебігу, чи збільшується кількість госпіталізацій, людей, які перебувають у реанімаціях, летальних випадків, чи можлива реінфекція.

 

Мутація коронавірусу збільшує ймовірність його проникнення в клітини організму, тому існує потенційна загроза, що новий штам вірусу активніше передаватиметься від людини до людини.

 

«Така мутація може викликати нові спалахи хвороби серед людей, що не перехворіли на коронавірус чи не вакциновані від нього. Однак наразі немає підтверджень, що мутований вірус збільшує летальність чи ускладнює перебіг самого захворювання», — додав Ляшко.

 

Нагадаємо, на фоні поширення світом нового штаму коронавірусу з Британії, Міністерство охорони здоров'я України надало українцям нові рекомендації. У відомстві радять утриматися від країн, де було зафіксовано поширення нової мутації COVID-19.

 

МОЗ рекомендує українцям утриматись від поїздок до Великої Британії та до тих країн, де вже зафіксували нову варіацію вірусу.

 

“Ми рекомендуємо всім при можливості утриматись від необов'язкових поїздок до Великої Британії, а також з неї на територію України. Також, якщо є можливість, утриматись від поїздок до Данії, Нідерландів і Австралії, де вже зафіксовані випадки циркуляції цієї мутації коронавірусу”, - сказав Ляшко.

 

Ляшко зауважив, що попри новий штам коронавірусу українцям варто утриматися від поїздок до будь-яких країн, які перебувають у червоній зоні. Список цих зон оновлюється Міністерством охорони здоров'я України кожні 7 днів.

 

Зауважимо, мандрівники з Великої Британії повинні мати поліс медичного страхування, який покриває випадок інфікування коронавірусною хворобою та подальшого лікування.

 

Наявність такого полісу обов'язкова для людей, які не є громадянами України.

 

ПЛР-тест зроблений не пізніше ніж за 48 годин для перетину кордону. Перетнути кордон можна буде лише у випадку негативного результату.

 

У разі відсутності тесту повинно бути визначене місце 14-денної самоізоляції зі встановленим додатком "Дій вдома".

 

Заступник очільника МОЗ додав, що в міністерстві будуть спостерігати за розвитком подій та цілеспрямовано посилювати тестування, аби дізнатися, чи циркулює новий штам коронавірусу в Україні.