Катастрофа МАУ: Канада оприлюднила звіт про розслідування

09:40, 16.12.2020
Катастрофа МАУ: Канада оприлюднила звіт про розслідування

Правоохоронці ісламської революції Ірану стверджують про ненавмисний характер події.

Звіт покроково описує реакцію уряду Канади на інформацію про загибель поблизу Тегерана пасажирського літака і ставить низку питань, на які повинна відповісти іранська сторона.
 

Канада оприлюднила звіт щодо розслідування катастрофи українського авіалайнера в січні 2020 року в небі над Тегераном, пише Reuters.
 

У незалежному канадському звіті говориться, що Іран не проводить належним чином розслідування падіння українського громадянського авіалайнера в січні, і багато питань "залишаються без відповіді".
 

Звіт складається з 79 сторінок і є "останнім виразом розчарування західних країн з приводу того, як Тегеран справляється з наслідками катастрофи, що забрала 176 життів".
 

У свою чергу, правоохоронці ісламської революції Ірану стверджують про ненавмисний характер події.
 

Колишній канадський міністр кабінету міністрів Ральф Гудейл, якому доручено допомагати сім'ям жертв і вивчати, як боротися з подібними лихами в майбутньому, сказав, що "багато ключових деталей цієї жахливої ​​події" залишаються невідомими.
 

"Іран несе за це відповідальність, тому що він не проводив свої розслідування (безпечні, кримінальні чи інші) дійсно незалежно, об'єктивно та прозоро, і відповіді на критичні питання відсутні", - написав він у звіті.
 

Гудейл повідомив про те, що Ірану необхідно пояснити, як він оцінював ризики для цивільних літаків в своєму повітряному просторі і що він сказав операторам. Він також заявив, що Тегеран повинен розкрити, чому він залишив повітряний простір відкритим, а також чому охоронці вирішили збити літак.
 

У документі висловлюється підтримка канадської ініціативи "Безпечне небо", покликаної виключити повторення трагедій літаків рейсу PS752 і MH17, а також міститься заклик приділяти особливу увагу потребам родичів жертв авіакатастроф.
 

Як повідомляла УМ, влада Ірану відкликали пропозицію щодо виплат сім'ям загиблих пасажирів літака Міжнародних авіаліній України, збитого в січні 2020 роки над Тегераном.