Колегія виборників затвердила перемогу Байдена, він звернувся до нації

09:03, 15.12.2020
Колегія виборників затвердила перемогу Байдена, він звернувся до нації

Джозеф Байден отримав 306 голосів виборників – більше за 270 необхідних для перемоги.

14 грудня у США голосували виборники, аби остаточно визначити переможця президентських виборів 2020 року: вже відомо, що Джо Байден отримав голоси виборників у всіх спірних штатах. Однак і республіканці на чолі з Трампом не здаються: вони організували альтернативне голосування.

 

Станом на кінець доби 14 грудня Джозеф Байден отримав 306 голосів виборників – більше за 270 необхідних для перемоги. Ця перемога стала очевидною, коли останні штати (Каліфорнія та Гаваї) додали Байдену 55 та 4 пункти відповідно, розповіли у The Washington Post.

 

Демократа підтримали, як вже відомо, виборники усіх 6 спірних штатів – Аризони, Джорджії, Мічигану, Невади, Пенсильванії та Вісконсину. В усіх цих штатах команда Трампа намагалася оскаржити результати голосування.

 

Республіканець та чинний президент Дональд Трамп, до слова, має 232 голоси виборників (за прогнозами, це й був його максимум). Та водночас з офіційним голосуванням команда Трампа організувала голосування альтернативне.

 

У тих штатах, де, на думку Трампа, Байден переміг тільки завдяки масштабним порушенням, республіканці вирішили "паралельно" підрахувати голоси виборників (звісно, умовно).

 

Як пояснив речник Білого дому Стівен Міллер, команді Трампа це потрібно, аби "зберегти можливість у судах доводити свою правоту".

 

Як пише Інтерфакс-Україна, Міллер озвучив офіційну позицію Трампа: хто стане президентом США, остаточно буде відомо 20 січня у день інавгурації. Адже тільки ця дата зафіксована в американській конституції.

 

"Тож у нас більш ніж достатньо часу на те, щоб переглянути хибні результати цих проведених із порушеннями виборів. І тоді Дональда Трампа оголосять переможцем", - заявив речник Білого дому.

 

Після підрахунку голосів виборників, обраний президент США заявив, що не він переміг – а народ Сполучених Штатів Америки. І Трамп мав би поважати цю перемогу.

 

Джозеф Байден вважає, що результати голосування колегії виборників в США треба поважати. Він назвав ці результати очевидною перемогою, причому не просто команди Байдена – Гарріс, а всього американського народу.

 

"306 голосів виборників – це стільки ж, скільки Трамп отримав, коли переміг у 2016. Тоді Трамп назвав підсумки голосування значною, очевидною перемогою. Я з усією повагою пропоную вважати їх такими й зараз", - зауважив обраний президент.

 

Натомість спроби Дональда Трампа оскаржити результат президентських виборів у США вже вичерпали себе, вважає Байден, та були цілковито безуспішними.

 

"Маємо невідкладно почати працювати. Приборкати пандемію, вакцинувати людей, негайно допомогти нужденним американцям, а потім покращити стан економіки до рівня, ніж він був будь-коли раніше", - заявив Байден.

 

Як повідомляла УМ, людиною року - 2020, за версією журналу Time, названі Джо Байден і Камала Гарріс - обрані президент і віце-президент США.