ДБР хоче вилучити частину матеріалів про підпал авто журналістів «Схем»

16:12, 14.12.2020
ДБР хоче вилучити частину матеріалів про підпал авто журналістів «Схем»

Наразі розслідування підпалу проводить Нацполіція

Державне бюро розслідувань отримало через суд дозвіл вилучити частину матеріалів кримінального провадження про підпал машини журналістів-розслідувачів програми «Схеми». Наразі розслідування підпалу проводить Нацполіція, але рішення суду може його заблокувати.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Відповідне рішення на прохання слідчих ДБР 16 листопада виніс Краматорський міський суд Донецької області. Річ у тім, що ДБР проводить паралельне розслідування про перевищення поліцейськими своїх службових повноважень під час затримання одного з підозрюваних у підпалі авто.

 

Як зазначають правозахисники від Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП), які представляють інтереси журналістів у цій справі, один з підозрюваних у підпалі звернувся до ДБР ще 26 вересня.

 

Слідчі управління ДБР у Краматорську звернулися до суду, щоб отримати тимчасовий доступ до всіх матеріалів справи про підпал. Зокрема для розслідування можливого перевищення повноважень поліцейського вони просили отримати доступ до протоколу затримання, оригіналів відео та інших доказів.

 

Слідчі заявляли, що доступ їм потрібен для вилучення копій та оригіналів, а також проведення судово-почеркознавчої експертизи.

 

Однак захист каже, що вилучення оригіналів документів може серйозно вплинути на справу. Навіть якщо оригінали повернуть, але вже на етапі судового розгляду, це може вплинути на доказовість, бо тоді документи до справи вже не долучать.

 

Наразі сторона захисту подала апеляцію, оскільки припускає, що активність слідчих ДБР «пов’язана з близьким завершенням досудового розслідування і вилучати оригінали документів саме на цьому етапі вони вирішили неспроста».

 

Як повідомляла «УМ», вночі 17 серпня в Броварах невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»).

 

Поліція через підпал автомобіля розпочала кримінальне провадження за статтею про умисне знищення або пошкодження майна.

 

Головна редакторка програми "Схеми: корупція в деталях" Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини можуть стояти фігуранти розслідувань, і нагадала, що сканадльно відомий посадовець часів Януковича Андрій Портнов публікував персональні дані водія авто.