Перепис населення знову відклали

14:45, 09.12.2020
Перепис населення знову відклали

Зросте й вартість проведення – до 7,26 мільярда гривень.

Державна служба статистики запропонувала Кабінету Міністрів України провести перепис населення у 2023 році. Водночас Держстат пропонує виділити на сам перепис і підготовку до нього понад 7 мільярдів гривень.

 

Відповідне рішення Кабінет Міністрів України може схвалити вже на засіданні 9 грудня. Проєкт розпорядження подала Державна служба статистики.

 

У проєкті є всього 2 пункти. Перший стосується самого проведення перепису населення. Це пропонують зробити у 2023 році, але остаточної дати поки немає. Другий пункт скасовує попереднє розпорядження щодо перепису.

 

До слова, зросте й вартість проведення – до 7,26 мільярда гривень. Спершу, коли перепис населення планували провести у 2020 році, на нього виділяли 3,43 мільярда гривень.


За увесь час незалежності в Україні провели всього один перепис – у 2001 році. Водночас ООН радить проводити перепис кожні 10 років.

 

В Україні ледь не останні 10 років планують провести новий перепис. Володимир Зеленський, ледь не щойно ставши президентом, почав говорити про необхідність нового перепису.

 

Його мали б провести вже в грудні 2020 року, а за рік до того навіть почали активну підготовку. Втім, всі плани поламала пандемія коронавірусу.

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів не вважає можливим розпочати проведення класичного перепису населення в Україні раніше 2022 року.

 

Раніше, у січні 2020 року, попередник Немчінова на посаді - тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет оприлюднив результати оцінки чисельності наявного населення України, яку провів уряд. Вони показали, що в країні мешкає 37 мільйонів 289 тисяч громадян.