Кравчук пропонує тиснути на Росію для прогресу в переговорах

11:22, 09.12.2020
Кравчук пропонує тиснути на Росію для прогресу в переговорах

Україна пропонуватиме Росії виконувати домовленості, досягнуті у межах норманського формату.

Леонід Кравчук хоче запропонувати Росії відкласти дорожні карти, аби зосередитися на виконанні вже узгоджених рішень у межах нормандського формату.

 

У випадку відмови російської сторони, глава української делегації у ТКГ пропонує перейти до рішучих заходів тиску для досягнення прогресу. Україна пропонуватиме Росії виконувати домовленості, досягнуті у межах норманського формату.

 

Як інормує УМ, про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

 

Кравчук стверджує, що план "Б" по Донбасу можуть затвердити на початку 2021 року
Якщо Росія назустріч не піде, він пропонує перейти до більш рішучих заходів тиску для прогресу в переговорах.

 

"Тиск на Росію повинен бути, вона іншого не розуміє, вона ніколи не вважала політико-дипломатичний переговорний процес можливим для себе", - зазначив Кравчук.

 

Одним з кроків тиску є накладення нових санкцій на Росію. Зокрема, відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT.

 

"Ми офіційно повинні сказати: ми зробили все, вичерпали всі можливості і бачимо глухий кут", – наголосив глава української делегації.

 

Та додав, що це не означатиме негайне припинення мінського формату. Робота продовжуватиметься, а Україна докладатиме всіх зусиль. Однак коли побачить, що ми "вже пішли на останні кроки, тоді буде "план Б".

 

Додамо: глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що не знає, коли влада зможе перейти до плану "Б" . Росія продовжує декламувати монотонний і давно відомий всім монолог замість включення до реалістичного діалогу.

 

Оскільки справа нікуди не рухається, потрібно робити кроки, які розблокують цей процес. 

 

За його словами, план Кравчука жодним чином не підміняє ту роботу, яку роблять радники лідерів на рівні нормандського формату.

 

"Про ключові рішення й алгоритми дій домовляються в нормандському форматі, потім це спускається в Мінськ на ТКГ, де ці речі відпрацьовуються", - зазначив Кулеба.

 

Він додав: "Жодні ідеї та плани не з'являються нізвідки, вони завжди спрямовані на те, щоб дати поштовх переговорному процесу, створити таку комбінацію, за якої Росія буде вмотивована йти на конструктивні кроки".

 

Після відповіді Росії її планом, Україна має 2 вибори: залишити все як є; придумати щось нове, що не перетинає наші червоні лінії, покласти його на стіл і втягувати іншу сторону в обговорення.

 

Кулеба ствердив, що він – за другий сценарій: "Адже якщо ми скажемо: "Окей, вони нічого не хочуть, давайте і ми сядемо і нічого не будемо хотіти", – тоді все заглухне. А нагадаю, йдеться про територіальну цілісність нашої держави, життя наших людей 7 років під обстрілами, життя і здоров'я наших військовослужбовців, повернення наших територій".

 

"Це все не жарти. І ми маємо бути кревно зацікавлені в тому, щоб в ТКГ і Нормандії щось відбувалося", – зауважив міністр.


Нагадаємо, раніше Леонід Кравчук заявив, що план дій по Донбасу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі може стати передумовою для зустрічі Президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна.

 

Представники Кремля відкинули план, адже він їм невигідний. Водночас російська сторона у ТКГ 24 листопада заявила, що підтримує так званий план, який запропонували бойовики.

 

Україна не ознайомлюватиметься і не обговорюватиме російський план. Адже проросійські бойовики не можуть бути та не є учасниками переговорного процесу.