У лікарні Одеси померлі лежать поруч із живими

13:21, 03.12.2020
У лікарні Одеси померлі лежать поруч із живими

У лікарні визнали, що фото справжні.

В одеській 5-й лікарні, де лікують людей з коронавірусом, пацієнти вмирають через брак кисню, а їхні тіла довгий час залишаються лежати в палаті з живими
 

Як інформує УМ, про це йдеться в сюжеті ТСН.

 

З ранку біля лікарні вишиковуються черги із «швидких» — щодоби сюди госпіталізують близько 50 осіб. Саме тут були зроблені фото з померлими, які викликали хвилю обурення в соцмережах. Їх зняли батьки подружжя, яке зараз є пацієнтами цієї лікарні.

 

«Фото моторошні: зображені мертві люди, які померли від коронавірусу, померли не в реанімації, а просто у відділенні, куди їх доправили. Мене найбільше нажахали розмови про те, що система медицини у нас готова до пандемії. Я вам скажу — це брехня. Наразі цього немає», — заявив киянин Іван Кудрявський.

 

Батьків Івана госпіталізували, бо вони задихалися. Необхідного для порятунку обладнання в лікарні не знайшли, тож терміново звернулися за допомогою до волонтерів.

 

«Відкрили на Троїцькій відділення з фанфарами. На 90 ліжок. Журналісти, мер, департамент. Забули правда розповісти, що лікарів там не вистачає, а кисню майже нема — 15 точок. На наступний ранок туди привезли концентратори від області (30 штук), але лікарі змушені підключати тих, кому гірше. А інших відключають. І докторів зрозуміти можна — діють за протоколом, надаючи допомогу тим, кому вона потрібніше.

 

Вони задихаються, там не вистачає кисню, ми його вже у стаціонар. Я вчора пробивалася туди, я спокійна людина, але кричала так, що думала, у мене інсульт буде. А все заради того, щоб мене запустили в стаціонар, щоб я підключила пацієнтів до кисню, якого там не вистачає. Там вмирають люди", — написала у Facebook волонтер Катерина Ножевнікова.

 

У лікарні визнали, що фото справжні. Кажуть, минулого тижня тільки відкрилися як сортувальна медустанова і за дві доби повністю заповнили нове коронавірусне відділення на 90 ліжок. Медперсоналу не вистачає, тому навіть мертвих не встигали забирати із загальної палати.

 

«Навантаження божевільне, є такі випадки, коли вмирають кілька пацієнтів, тому не завжди встигаємо вивезти тіла, але вже робота налагоджується, з`явився новий персонал», — розповіла заступник директора з медичних питань лікарні Людмила Бірюкова.

 

Як повідомляла УМ, поліція відкрила кримінальне провадження за фактом смерті двох пацієнтів у Жовківській лікарні.

 

Голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що в лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла.

 

У Офісі президента наголосили, що всі українські лікарні мають бути готовими до позаштатних ситуацій під час пандемії коронавірусу.