У Києві стартував унікальний проєкт для дітей «МИ В ЕФІРІ плюс»

13:40, 02.12.2020
У Києві стартував унікальний проєкт для дітей «МИ В ЕФІРІ плюс»

Проєкт для дітей «МИ В ЕФІРІ плюс» поєднає сферу культури із соціальною та освітньою сферами.

Старт культурно-мистецького проєкту для дітей «МИ В ЕФІРІ плюс», який поєднає сферу культури із соціальною та освітньою сферами, було презентовано в пресцентрі Національної спілки журналістів України.

 

Як повідомляє Україна молода, проєкт органічно поєднає сферу культури із соціальною та освітньою сферами. 

 

«70 дітей-переселенців зі Сходу України та АР Крим, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт і напівсиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених і багатодітних сімей віком від 6 до 17 років із різних куточків України стануть телеведучими 7 нових випусків циклу дитячих пізнавальних культурно-мистецьких телепрограм із перекладом українською жестовою мовою, що поширюватимуться засобами медійного простору. Цей проект сприяє головній меті соціального розвитку нашої країни – створення «суспільства для всіх». Ми всі різні, але ми всі рівні! Ми всі різні, але ми єдині!» – розповіла керівник проєкту Діна Ібрагімова.

 

 

Проєкт реалізується громадською організацією «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка TВ» спільно з громадською організацією «КримSOS» та благодійною організацією «Благодійний фонд «З теплом у серці» за підтримки Українського культурного фонду в рамках Програми «Культура плюс».

 

«Проєкт «МИ В ЕФІРІ плюс» – це проєкт про партнерство, про інклюзію, про реабілітацію засобами культури та мистецтва. Це практичні телепрограми з народознавства, які цікаві як для дітей, так і для дорослих», – зазначила керівниця проектного відділу Українського культурного фонду Тетяна Лишневець.

 

Під час пресконференції організатори проєкту спільно з дітьми-безпосередніми учасниками проекту розказали про особливості проекту, його цікавинки та очікувані результати.

 

«У мене є мрія – стати кіноакторкою. Мені завжди було дуже цікаво, що відбувається за кадром. Я хочу відкрити себе по-новому й спробувати себе в ролі телеведучої, та я дуже рада, що цей проект надасть мені таку можливість», – поділилася своїми враженнями учасниця проекту, учениця Київської спеціалізованої школи-інтернату для незрячих дітей і дітей з вадами зору Ірина Риженко.

 

Проєкт одночасно спрямований на посилення інтеграції культури в щоденні громадські практики, розвиток інклюзії, розширення розуміння ролі культури в житті суспільства та розвиток міжгалузевої співпраці.

 

 

«Підтримка дітей різних категорій населення, з різними особливостями – це дуже важливий внесок у довгостроковий розвиток суспільства. Якщо молоде покоління буде спроможне відчувати радість, брати на себе певні виклики та реалізовувати себе в різних напрямах, то на кожного з нас очікує світле щасливе майбутнє», – зауважив голова правління ГО «КримSOS» Денис Савченко.

 

«Цей проєкт є дійсно соціальним, він дозволяє дітям знаходити друзів, одержувати нові знання та досвід, а також відкриває нові можливості для дітей і їх батьків», – відзначила співзасновниця БО «Благодійний фонд «З теплом у серці» Ірина Крезуб.

 

Основною метою проєкту «МИ В ЕФІРІ плюс» є суспільна реінтеграція виключених груп – дітей соціально вразливих категорій. «Для діток із проблемами здоров’я, для молоді, для підлітків найкращою є творча реабілітація. Це перший крок до досягнення своєї мети в житті. Деякі захоплення дітей можуть бути тільки мріями, але в цьому проекті мрії збуваються! Навіть складні діти можуть бути залученими до цього проекту», – наголосила Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова.

 

Важливість та цінність проєкту: він є і дитячим, і для дітей, та інклюзивним одночасно.

 

«Цей проєкт є прикладом створення інклюзивних можливостей для всіх дітей. Він надає кожному його учаснику можливість реалізувати свою мрію і навіть здійснити те, про що раніше не мріяли та не могли мріяти», – зазначила перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ.

 

«Проєкт «МИ В ЕФІРІ плюс» дозволить включити дітей із вразливих категорій до культурного та суспільного життя як Луганщини, так і України в цілому. Дуже важливо, що  цей проект підтримують як органи державної влади, так і громадські організації, що стане чудовим прикладом ефективної співпраці», – зауважила завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації Яна Силкіна.

 

«Я – мама трьох чудових дітей. Кожен із них для мене – це Всесвіт. І я безмежно вдячна організаторам проекту за можливість творчого розвитку моєї дитини, за допомогу в реалізації її потенціалу», – підсумувала мати однієї з наймолодших учасниць проекту Катерина Жученко. 

 

Медійні партнери проєкту: Національна спілка журналістів України, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Державний науково-методичний центр змісту культурно-мистецької освіти, Міжнародний дитячий медіафестиваль «ДИТЯТКО», ГО «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст», ЛОМГО «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – СХІД».

 

Проєкт триватиме до 05 березня 2021 року. Прем’єрні покази створених за проектом телепрограм і відеофільму про проект заплановано на другу половину лютого наступного року.