У Австралії скандал в армії: вбивали афганців заради посвяти у солдати

16:34, 29.11.2020
У Австралії скандал в армії: вбивали афганців заради посвяти у солдати

Спецпризначенці SAS в Афганістані.

Кривавий і ганебний скандал спалахнув у Збройних силах Австралії. Зокрема, командування повідомило 13 військовослужбовцям про майбутнє звільнення - їх підозрюють в причетності до вбивств людей в Афганістані.

 

Ці тринадцятеро військових, за попередніми даними, були свідками злочинів і не давали правдивих свідчень під час допитів. Ще 19 військових підозрюють в безпосередній причетності до вбивств - їм загрожує в'язниця.

 

Як передає УМ, про це повідомляє ВВС.

 

Зазначається, що приводом для звільнень і потенційних ув'язнень військовослужбовців став нещодавній звіт Збройних сил Австралії про незаконне вбивство людей в Афганістані.

 

Вбивства могли організовувати для так званої посвяти в солдати, коли новачки мають проходити "хрещення кров'ю". Серед жертв, йдеться у звіті, були "військовополонені, селяни та цивільні".

 

Міністерство закордонних справ Афганістану назвало факти, викладені у звіті, "такими, за які не можна пробачити", але водночас заявило, що сама публікація документу - це "важливий крок до перемоги правосуддя".

 

Австралійський прем'єр вже телефонував афганському лідеру, щоб висловити жаль через те, що сталося. Він також запевнив, що винні понесуть покарання.

 

За даними розслідування, військові SAS - елітного підрозділу австралійського спецназу - займалися вбивствами у 2009-2013 роках. Йдеться про 23 підтверджених випадки, в яких брали участь 25 нинішніх і колишніх військовослужбовців (безпосередньо або як пособники).

 

Розслідування, якими керував генерал-майор юстиції Пол Бреретон, тривало чотири роки - за цей час встигли допитати понад 400 свідків ймовірних злочинів.

 

В результаті слідство виявило докази того, що:

 

1. Військові, які лише починали відбувати службу, отримували вказівку вбити свого першого афганця - ця практика відома як blooding (можна перекласти як "хрещення кров'ю").

2. Після вбивств біля тіл жертв залишали зброю та інші предмети, аби приховати мотиви злочину.

3. Окрім того, у двох випадках були виявлені свідчення жорстокого поводження з ув'язненими, що також є військовим злочином.

4. При цьому слідство не виявило провини старших офіцерів. Усі злочини здійснювалися і замовчувалися на рівні, не вищому командира патруля.

 

Автори звіту пов'язали злочини солдатів і молодших командирів із "войовничим духом", який культивують більш досвідчені бійці елітних підрозділів.

 

За словами командувача Збройних сил Австралії генерала Ангус Кемпбелла, велику тривогу викликає той факт, що в якийсь момент військові спецназу почали самостійно вирішувати, що є законним, а що ні.

 

"Як зазначено у звіті, ця хибна і викривлена культура віталася і насаджувалася деякими досвідченими, авторитетними та впливовими сержантами та їх призначенцями", - додав він.