На Донбасі вважаються офіційно зниклими безвісти 69 вояків ЗСУ

12:06, 29.11.2020
На Донбасі вважаються офіційно зниклими безвісти 69 вояків ЗСУ

Військовослужбовців, які зникли безвісти, за даними ЗСУ, на сьогодні 69.

Збройні сили України вважають офіційно зниклими безвісти на Донбасі 69 українських військовослужбовців станом на сьогодні.

 

Як передає Україна молода, такі дані навела керівник офісу Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька в інтерв'ю Укрінформу.

 

"Військовослужбовців, які зникли безвісти, за даними ЗСУ, на сьогодні 69. Це, враховуючи випадки, коли ідентифікація останків відбулася, але родичі не визнають цього факту. Така проблема є, але кожен випадок такої незгоди – це своя унікальна історія", - сказала Зарецька.

 

Чиновниця зауважила, що кількість зниклих безвісти може коливатися в обидва боки.

 

"Якщо є нові дані про зниклих – перелік поповнюється, коли відбулася ідентифікація і члени сімей визнали результати експертизи - процедура завершена і список скорочується. Загальний облік зниклих безвісти (військових і цивільних) веде СБУ. Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення ООС має зведену інформацію, найбільш повну", - сказала пані Зарецька.

 

Зауважимо, що 11 листопада 2020 року президент Володимир Зеленський підписав Указ, згідно з яким уряд має розробити та затвердити комплексний план щодо забезпечення захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

 

План має забезпечити ефективну діяльність Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та функціонування Єдиного реєстру таких осіб. І Комісія, і реєстр на папері вже існують більш як півтора року, та на практиці – досі ні.

 

Як повідомляла "УМ", 25 листопада глава Української делегації ТКГ Леонід Кравчук заявив рішучий протест російській стороні щодо вбивства російським снайпером захисника України В’ячеслава Мінкіна під Авдіївкою на Донбасі.