Артем Ситник не має права очолювати НАБУ – Татаров

09:23, 29.11.2020
Артем Ситник не має права очолювати НАБУ – Татаров

Директор НАБУ Артем Ситник наразі втримався на посаді.

Скандально відомий заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров вважає, що директор НАБУ Артем Ситник "не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і має піти" з посади.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Татаров заявив у коментарі виданню "Закон і Бізнес".

 

Зокрема, заступник Єрмака назвав НАБУ "не українською історією", яка "знаходиться за межами нашої країни". На переконання Татарова, Ситник не має права очолювати НАБУ.

 

Зауважимо, що 19 листопада президент Володимир Зеленський запевняв послів G7, що гарантує збереження посади директора Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

 

Тоді як Кабінет Міністрів під час засідання 26 листопада схвалив проект "перехідного" закону, яким пропонується дозволити Артему Ситнику виконувати обов'язки директора Національного антикорупційного бюро України до призначення нового очільника.

 

Пан Татаров, коментуючи це рішення, зазначив, що не хоче оцінювати сам законопроект, проте висловився стосовно ситуації навколо НАБУ.

 

"Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але корінням проблем у антикорупційній політиці держави є саме Артем Ситник. На моє особисте переконання, в НАБУ має бути проведений новий конкурс на посаду директора установи з урахуванням виключно українських інтересів", - наголосив посадовець з Банкової.

 

Варто нагадати, що Татаров обіймав посаду у системі МВС під керівництвом Віталія Захарченка в уряді Миколи Азарова. Саме Татаров часто озвучував позицію МВС щодо протестувальників під час Євромайдану.

 

Коли в МВС почалася люстрація, то одним з перших звільнили саме Татарова, який курирував кримінальні провадження стосовно Чорновол, Автомайдану та активістів.

 

Після Революції Гідності та люстрації Татаров став адвокатом. У 2016 році він був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час "Опозиційний блок").

 

Нагадаємо: Володимир Зеленський провів відеозустріч із послами і наголосив, що визнання неконституційними окремих положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України" наразі не створює жодних загроз, що можуть вплинути на легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора Артема Ситника.

 

Президент тоді зазначив: "Рішення Конституційного суду не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ та не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ залишатиметься на посаді".