Пожежі на Луганщині: у ДСНС відбулися обшуки

13:55, 19.11.2020
Пожежі на Луганщині: у ДСНС відбулися обшуки

У ДБР наголосили, що корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки в Головному управлінні та інших структурних підрозділах ДСНС в Луганській області. Причина – розслідування справи про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки під час пожеж на Луганщині.


Слідство встановило, що однією головних причин пожеж було системне розкрадання пального під керівництвом обласного управління ДСНС, повідомляє пресслужба ДБР.

 

За інформацією Бюро, майже в кожному структурному підрозділі управління за вказівки керівництва купили спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів. Їх використовували для маніпуляцій з пробігом спецтехніки. Його завищували, а пальне розкрадали.

 

У результаті в управлінні ДСНС не було достатнього резерву паливно-мастильних матеріалів. А це призвело, що спецтехніка для гасіння пожеж під час виникнення масових пожеж на Луганщині не змогла вчасно виїхати на місця займань.

 

У ДБР наголосили, що корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей, знищення споруд, будинків та лісових масивів.

 

 

Також слідство вивчає обставини організації та діяльності Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також координації дій сил, залучених до гасіння пожеж.

 

Обшуки, за інформацією відомства, пройшли 17 листопада.

 

У Луганській обласній прокуратурі розповіли, що під час обшуків вилучили прилади; документацію з обліку та використання паливно-мастильних матеріалів і транспортних засобів, а також щодо організації заходів із ліквідації пожеж. Крім того, допитали посадовців і призначили низку судових експертиз.

 

 

Ув’язнення терміном від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів (4 250 – 12 750 гривень).

 

Як повідомляла УМ, у липні та жовтні 2020 року в Луганській області, на території, підконтрольній українській владі, відбулися масові пожежі.

 

Внаслідок пожеж загинули 11 людей, ще 19 – травмувались, серед них – 3 працівники ДСНС.

 

У штабі ООС заявили, що пожежі могли спричинити провокації з боку російських бойовиків.

 

Понад 300 будинків вигоріли вщент, а сотні людей залишилися без даху над головою.