У Запоріжжі суд позбавив російську мову статусу регіональної

12:59, 07.11.2020
У Запоріжжі суд позбавив російську мову статусу регіональної

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська.

У Запоріжжі окружний адмінсуд визнав протиправним рішення тутешньої міськради за 2006 рік про надання російській мові статусу регіональної. Зокрема, суду вважає його таким, що не відповідає нормам українського законодавства. Також суд посилається на визнання неконституційним "закону Ківалова-Колісніченка", який фактично унормовував двомовність.

 

Відповідний позов до суду подав депутат Запорізької міськради Андрій Согорін. Власне він і повідомив у фейсбуці про рішення Запорізького окружного адміністративного суду.

 

"Виграв суд у Запорізької міської ради. Рішення Запорізької міської ради від 05 липня 2006 року "Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови" визнано протиправним та нечинним. Слава Україні!", - наголосив політик.


У коментарі "Радіо Свобода" він додав, що як депутат 7-го скликання міськради подавав проєкти про скасування низки рішень, зокрема і щодо статусу російської мови. Але його колеги не підтримали, тому він змушеним був звернутися до суду.

 

"Суд запросив матеріали про те, що я як депутат намагався виконати всю процедуру. Подали документи про те, що рада не підтримала. Досить довго суд тягнувся. Оскільки ми всі документи подали і явно це рішення суперечить закону про засади функціонування державної мови, то ухвалили рішення про його скасування та протиправність", – зауважив депутата міськради Запоріжжя.


За словами Согоріна, саме рішення ухвалили ще 23 жовтня. А 4 листопада його представник у суді отримав повний текст документу.

 

Як повідомив адвокат Сергій Лишенко, позиція міськради, яка виступала відповідачем у справі, постійно змінювалася.

 

"Спочатку Запорізька міська рада зайняла позицію, де виклала весь фактаж за справі до ухвалення цього рішення, надала копії необхідних документів. Виклала свою позицію, мовляв: "нам все одно яким буде рішення суду". А вже перед виборами вона різко змінила свою позицію та почала згадувати про Європейську хартію регіональних мов або мов меншин", - розповів юрист.


У коментарі Суспільному Согорін зазначив, що скасоване судом рішення застосовували насамперед самі депутати міськради. Так, у регламенті міськради Запоріжжя вони закріпили норму, згідно з якою депутати могли у виступах і запитах на рівні з українською мовою використовувати російську.

 

Водночас депутат підкреслив, що у чинному до оголошення результатів місцевих виборів сьомому скликанні Запорізької міської ради, маніпуляцій на основі мовного рішення не було. Але, на його думку, така норма могла б спрацювати на користь проросійських сил у майбутньому.


"У регламенті облради Запоріжжя, згідно з рішенням 2012 року, також встановлено двомовність, і поки це рішення не буде скасовано, воно діятиме, навіть якщо прямо суперечить закону України", - констатував Согорін.

 

Нагадаємо, 5 липня 2006 року Запорізька міська рада ухвалила рішення, відповідно до якого визнала російську мову на території міста регіональною. Посилалися тоді депутати на Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

 

Крім того, тоді ж Запорізька міськрада пропонувала Верховній Раді ухвалити рішення про надання російській мові статусу другої державної мови.

 

У 2012 році Верховна Рада ухвалила скандальний "закон Колесніченка-Ківалова" про мови (офційна назва – "Закон про засади державної мовної політики"). Він передбачав, що якщо кількість носіїв регіональної мови на певній території становить не менше 10% від загальної чисельності населення, цю мову можна використовувати в роботі місцевих органів самоврядування та в офіційному документообіг нарівні з державною.

 

У тому ж 2012-му депутати Запорізької міської ради ухвалили рішення про реалізацію на території міста вищезазначеного "закону Колесніченка-Ківалова". Цим вони повторно надали російській мові статусу регіональної у Запоріжжі. У своєму рішенні депутати міськради тоді апелювали до даних перепису населення в 2001 році, відповідно до якого російську мову визнали рідною понад 10% жителів Запоріжжя.

 

Конституційний Суд України в лютому 2018 року визнав, що закон "Про засади державної мовної політики" не відповідає Основному закону країни. Рішення та висновки Конституційного Суду є обов’язковими та остаточними.

 

У 2017 на розгляд міськради вже виносили проєкт про скасування рішення щодо надання російській статусу регіональної, але потрібної для ухвалення кількості голосів не назбирали. У квітні 2020 Андрій Согорін звернувся з позовом про скасування до суду.

 

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська.