Байден випереджає Трампа на виборах президента США

11:06, 04.11.2020
Байден випереджає Трампа на виборах президента США

Джо Байден наразі є лідером президентських перегонів у США.

Кандидат від Демократичної партії Джо Байден перемагає чинного президента, представника Республіканської партії Дональда Трампа за результатами попереднього підрахунку голосів на виборах президента США, які офіційно відбулися у вівторок, 3 листопада.

 

Втім, у будь-який момент результати можуть змінитись через ключові штати. Найважливіші з них - Пенсильванія, Флорида, Аризона, Північна Кароліна, Вісконсин та Мічиган. У 2016 році перемогу Трампу на президентських виборах забезпечив саме успіх у таких ключових штатах.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють "Голос Америки" та інші ЗМІ США у середу.

 

Зокрема, республіканці на чолі із Трампом мають підтримку у штатах Індіана (11), Кентуккі (8) та Оклахома (7), Південна Дакота (3), Небраска (3), Міссурі (10), Арканзас (6), Теннесі (11), Алабама (9), Південна Кароліна (9),Західна Вірджинія (5), Айдахо (4), Вайомінг (3), Юта (6), Північна Дакота (3), Луїзіана (8), Міссісіпі (6), Огайо (18), Канзас (6) .

 

Тоді як представник демократів здобуває перемогу у штатах Нью-Йорк (29), Вермонт (3), Массачусетс (11), Делавер (3), Нью-Джерсі (14), Меріленд (10), Колумбія (3), Вашингтон (12), Орегон (7), Каліфорнія (55), Нью-Мексико (5), Колорадо (9), Коннектикут (7), Іллінойс (20), Вірджинія (13), Нью-Гемпшир (4).

 

Штати, які висловились за Трампа, загалом мають 213 голосів у Колегії виборників, а ті, що за Байдена – 220.

Зауважимо, що станом на 10.00 ранку за київським часом Трамп заявив про свою перемогу, хоча підрахунок ще триває. Зокрема, президент США заявив про перемогу у Флориді, Джорджії, Північній Кароліні та Огайо.

 

Зауважимо, що у США можливо набрати більшість голосів, але не стати президентом, бо голоси рахуються не напряму, а за допомогою механізму виборників. І найцікавіше – навіть після підрахунку голосів частина виборників має змогу проголосувати за іншого кандидата.

 

Кожен штат має свою квоту виборників, яка дорівнює кількості членів обох палат Конгресу від даного штату. Штат із найбільшою кількістю населення, Каліфорнія, має найбільшу кількість голосів у колегії – 55 з 538. Сім найменших – мають по три виборники, але у перерахунку на кількість населення у них – найбільше голосів.

 

Саме члени колегії – а не звичайні громадяни – зрештою обирають нового президента США.

 

За останніми даними, рекордні понад 100 млн виборців достроково проголосували на виборах президента США до початку дня виборів.  Очікується, що велика кількість прихильників Трампа-республіканця особисто з'явиться на голосування в день виборів.
 
 
Трамп неодноразово критикував голосування поштою, заявляючи, що через нього можна фальсифікувати голосування, не надавши ніяких доказів своїх слів.