У Зеленського слова судді Сліденка про «тиск» з боку ОП вважають дивними

10:55, 02.11.2020
У Зеленського слова судді Сліденка про «тиск» з боку ОП вважають дивними

У Зеленського вважають, що судді КСУ такими звинуваченнями намагаються піти від відповідальності.

В Офісі президента спростовують заяву судді Конституційного суду Ігоря Сліденка, який писав текст рішення щодо антикорупційної реформи, про тиск з боку ОП.

 

Як інформує УМ, про це заявив радник глави відомства Михайло Подоляк у коментарі «РБК-Україна».

 

У Зеленського вважають, що судді КСУ такими звинуваченнями намагаються піти від відповідальності.

 

«Дуже дивна заява від судді-доповідача Сліденко. Безумовно, не було і не може бути ніяких дзвінків з Офісу з погрозами. Тому що це в принципі неможливо», — наголосив Подоляк.

 

Нагадаємо, на брифінгу 30 жовтня Сліденко повідомив, що ще на початку жовтня написав заяву про звільнення через тиск з боку Офісу президента. За його словами, наразі ця заява перебуває в суді, і саме він має її розглянути. Водночас суддя відмовився називати прізвища людей, які чинили на нього тиск. Він підкреслив, що зробить це, якщо буде слідство у цій справі.

 

Також Сліденко, коментуючи рішення КСУ, заявив, що воно не змушувало НАЗК закривати реєстр електронних декларацій


Автор рішення КСУ Сліденко заявив, що реєстр декларацій можна було не закривати, а статтю про недостовірне декларування — «виправити»

 

Суддя вважає, що глава НАЗК зробив це, щоб «загострити ситуацію».

 

Як повідомляла «УМ», керівництво НАЗК відреагувало на заяву голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо та президентки GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) Марін Мрчела, які напередодні направили лист до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, у якому застерегли Україну від порушення Конституції при прийнятті президентського проєкту закону, яким пропонується припинити повноваження всіх суддів КСУ.

 

Криза почалася після того, як 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування.

 

У НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Адже два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

 

Після цього президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

 

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.