КСУ може скасувати закон про мову: призначили закрите засідання, оновлено

10:02, 02.11.2020
КСУ може скасувати закон про мову: призначили закрите засідання, оновлено

Розгляд цього питання призначений на 10 годину ранку 3 листопада.

Конституційний суд України призначив закрите засідання у справі щодо конституційності закону про функціонування української мови як державної. Розгляд цього питання призначений на 10 годину ранку 3 листопада.

 

Розгляд цього питання розпочався ще 7 липня 2019 року. Натомість 3 листопада продовжать розгляд, але на закритому засіданні.

 

Як інформує УМ, про це мовиться в порядку денному засідань Конституційного суду України.

 

"10:00 – продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання)", - мовиться в порядку денному.

 

Щодо цього закону до Конституційного суду звернувся 51 народний депутат України попереднього скликання. Здебільшого це були представники фракції "Опозиційного блоку", більшість з яких нині у фракції ОПЗЖ. Також серед підписантів були декілька позафракційних депутатів.


КСУ просять розтлумачити, що означають слова про "гідні умови життя людини, які має забезпечувати Верховна Рада", які вписані в преамбулу Конституції України,
також суд перевірить на відповідність Конституції закон про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

 

Крім того, Конституційний суд розгляне можливість провадження в питанні щодо відповідності Конституції окремих положень Кримінально-процесуального кодексу. Лише останнє питання розглядатимуть на відкритому засіданні.
 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня 2020 року Конституційний суд України скасував антикорупційну реформу. Це відбулося так само на закритому засіданні й так само за подачею більшості тих депутатів, які підписалися й під зверненням щодо закону про мову.

 

 

 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування.

 

У НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Адже два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

 

Після цього президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

 

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.