Великобританія і США звинувачують Росію у хакерських атаках на Олімпіаду та уряд України

14:22, 20.10.2020
Великобританія і США звинувачують Росію у хакерських атаках на Олімпіаду та уряд України

Росіяни входили до спеціального підрозділу ГРУ номер 74455.

Велика Британія і США звинувачують Росію у хакерських атаках на сайти кількох Олімпіад, а також на передвиборчий штаб президента Франції. Серед цілей хакерів був і уряд України.

 

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення проти шести росіян, яких вважають співробітниками ГРУ.

 

Йдеться про хакерські атаки на зимову Олімпіаду в Пхенчхані у 2018 році і вибори президента Франції у 2017 році.

 

Про це ж повідомляють і британські спецслужби. За їхньою інформацією, росіяни входили до спеціального підрозділу ГРУ номер 74455.

 

Британська влада також пов'язала цей підрозділ з атаками на наступну Олімпіаду у Токіо, яку перенесли на 2021 рік через пандемію.

 

В американському обвинувальному висновку про це не йдеться, повідомили на брифінгу для журналістів в Мін'юсті США.

 

"Жодна країна не реалізовувала свої кібернетичні амбіції настільки зловмисно і безвідповідально, як Росія, завдаючи безпрецедентної шкоди заради невеликих тактичних переваг і задовольняючи напади злості", - заявив заступник генпрокурора США Джон Демерс.

 

За даними британських спецслужб, в Пхьончхані співробітники кіберпідрозділи ГРУ під виглядом північнокорейських і китайських хакерів спробували обвалити сайт Олімпіади та відключити wifi на стадіоні під час церемонії відкриття Ігор.

 

Ключовими цілями російських хакерів, за даними британської розвідки, були телеканали, гірські курорти, олімпійські чиновники і спонсори змагань.

 

За даними Мін'юсту США, крім Олімпіади хакери атакували сервери уряду України.

 

У 2017 році вони напали на передвиборчий штаб Еммануеля Макрона, обраного тоді президентом Франції, а у 2018 році їхніми мішенями стали грузинські компанії і відомства.

 

У квітні 2018 року, за версією ФБР, ті ж обвинувачені стояли за розсилкою фішингових повідомлень з метою нападу на Організацію з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що розслідувала отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері.

 

Також американська влада звинувачує росіян в створенні комп'ютерного вірусу NotPetya, який заразив сервери десятків найбільших світових компаній. Збиток від нього оцінюється в мільярд доларів.


Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Леонід Слуцький назвав звинувачення бездоказовими і "черговим кроком з дискредитації Москви".

 

Як поідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський нещодавно відвідував Велику Британію. Там його попередили про витік інформації.