Тихановська приїде до «близької історично і культурно» України

13:37, 16.10.2020
Тихановська приїде до «близької історично і культурно» України

Світлана Тихановська каже, що Білорусь хотіла б будувати з Україною партнерські та взаємовигідні відносини.

Лідерка білоруської опозиції, екскандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська планує відвідати Київ після місцевих виборів в Україні, які заплановані 25 жовтня.

 

Пані Тихановська також дякує Україні за тверду позицію щодо Білорусі та готовність підтримати санкції ЄС.

 

Як передає «Україна молода», про це вона розповіла в інтерв’ю білоруській службі «Радіо Свобода».

 

«Ми дуже раді, що Україна зайняла тверду позицію щодо Білорусі, особливо міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Вони готові підтримати санкції. Можливо, це буде свій список, можливо, підтримка введених санкцій ЄС. Це явний знак підтримки білоруського народу в боротьбі», — наголосила опозиціонерка.

 

Світлана Тихановська також зазначила, що Білорусь хотіла б будувати з Україною партнерські та взаємовигідні відносини.

 

«Вони (українці – Ред.) нам близькі історично та культурно. На Заході мене часто запитують, чи розуміють росіяни білоруську мову, коли ти починаєш говорити. Я відповідаю: «Ні, вони не розуміють, але українці нас зрозуміють. Ми розуміємо українську, вони — нас. Наші мови трохи ближчі», — наголосила опозиціонерка, яка змушена була залишити Білорусь після президентських виборів.

 

На запитання журналістів, чи бачить вона Білорусь членом Євросоюзу в майбутньому, відповіла, що білоруси самі вирішать, в якому напрямку хотіли б рухатися.

 

Як повідомляла «УМ», в Росії оголосили у розшук білоруських опозиціонерів Тихановську, Цепкала та ексголовного редактора каналу Nexta за статтею «про заклики до повалення конституційного ладу і дій, що загрожують нацбезпеці».

 

Нагадаємо, 13 жовтня Тихановська оголосила ультиматум самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку і дала йому 13 днів — до 25 жовтня — для виконання трьох обов’язкових умов.