Президент Киргизстану Жеенбеков пішов у відставку

11:33, 15.10.2020
Президент Киргизстану Жеенбеков пішов у відставку

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що покидає свою посаду

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що покидає свою посаду. Такий крок він пояснив тим, що, попри призначення представника опозиції Садира Жапарова прем’єром, протести в Киргистані не стихають.

 

Як інформує УМ, повідомлення про це оприлюднила його пресслужба. Крім того, президент про це сказав у зверненні до народу.

 

Як наголосив Жеенбеков, він не тримається за владу.

 

"Не хочу залишитися в історії Киргизстану як президент, що пролив кров і той, хто стріляв у власних громадян. Тому вирішив піти у відставку. Ніяка влада не вартує цілісності нашої країни та згоди в суспільстві", - заявив поки ще чинний президент Киргизстану.

 

Політик додав, йде, тому що в країні тривають протести. І це відбувається, попри призначення опозиціонера Садира Жапарова прем’єр-міністром.

 

Відповідно до конституції Киргизстану, в разі відставки овноваження президента переходять спікеру парламенту. 13 жовтня таку посаду посів Канат Ісаєв з фракції "Киргизстан" (вона входить до правлячої більшості т стала одним з лідерів на минулих спірних виборах). 

 

Попередній спікер Миктибек Абдилдаєв повідомив про рішення піти у відставку Спікер парламенту Киргизстану оголосив про відставку після 4 днів на посаді під час засідання 10 жовтня.

 

Як повідомляла УМ, 5 жовтня в столиці Киргизстану та інших містах почалися акції протесту проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування і проведення перевиборів.

 

При цьому силовики гранатами та водометами розігнали незадоволених результатами парламентських виборів.

 

Зрештою демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.

 

Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих вже нарахували понад тисячу.

 

Згодом ЦВК усе ж не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, ввела свою військову базу у Киргизстані в режим "протидії тероризму".

 

Крім того у країні запровадили надзвичайний стан  У Бішкеку будівлю парламенту передали владі , а в столиці Бішкеку – ще й коменданстьку годину.