Партію Шарія фінансує мережа заправок БРСМ-Нафта — розслідування

11:16, 13.10.2020
Партію Шарія фінансує мережа заправок БРСМ-Нафта — розслідування

Анатолій Шарій - колишній український журналіст.

Журналісти з'ясували, що "Партію Шарія" фінансує всеукраїнська мережа автозаправок БРСМ-Нафта. Крім того, члени партії у звітності значно зменшують розмір зарплат.

 

Як інформує УМ, про це свідчить розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом", що, своєю чергою, посилається на листування членів "Партії Шарія", яке отримали від джерел.

 

За інформацією журналістів, керівниця підприємств, за якими стоїть бренд БРСМ-Нафта, Анджела Ларкіна схвалює неофіційні фінансові витрати на "Партію Шарія", яка бере участь у місцевих виборах.

 

Зокрема, за перший квартал 2020 року "Партія Шарія" отримала 1,1 мільйона гривень "пожертв". Згідно з офіційним звітом на зарплати співробітникам витратили близько 224 тисячі гривень. Проте, у неофіційних документах зазначили, що за місяць партія виплатила зарплат на 1,3 мільйона гривень. Однак в цю суму не входять гонорари експертів, що просувають Шарія на телебаченні.

 

 

 

До слова, кожен з експертів отримує гроші за чітким прайсом, який стартує від 45 доларів. Розмір виплат залежить від категорії "професійності".

 

 

 

Бігус наголошує, що сумнівів щодо отриманої від джерел інформації немає. У переписці та звітах вказані персональні дані партійців, номери їх банківських карток тощо. Такої інформації немає у відкритому доступі. До речі, усі деталі розслідування журналісти передали правоохоронцям.

 

 

Анатолій Шарій - колишній український журналіст. У 2012 році він втік з України та отримав політичний притулок у Литві. Веде свій ютуб-канал, який налічує близько 2 мільйонів підписників. Шарій відомий своєю антиукраїнською та пропагандистською риторикою.

 

За даними партнера Youtube — сервісу Tubular, за підсумками весни близько 40% YouTube-аудиторії Шарія — з Росії.

 

Влітку 2019 року Шарій, перебуваючи за кордоном, оголосив про створення політичної партії та назвав її "Партія Шарія". Нова структура вирішила одразу позмагатися за місця у Верховній Раді. Центральна виборча комісія спочатку зареєструвала Шарія кандидатом у депутати, однак потім скасувала реєстрацію, оскільки він не проживає в Україні з 2012 року.

 

Читайте також: На інформаційній війні, як на війні: чому блогер Шарій вчепився у львівський телеканал НТА

 

Чоловік ретельно приховує місце свого перебування, посилаючись на питання безпеки. 

 

Наразі прихильники блогера-втікача готуються до місцевих виборів, які відбудуться восени. Рейтинги партії, особливо на півдні та сході країни, відчутно зростають.