Справа вагнерівців: слідча комісія перевіртиме чи була зрада в ОП

14:54, 07.10.2020
Справа вагнерівців: слідча комісія перевіртиме чи була зрада в ОП

Комітет підтримав створення слідчої комісії у справі про вагнерівців

Профільний комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови про створення тимчасової слідчої комісії. Вона займатиметься розслідуванням справи про бойовиків приватної військової компанії "Вагнера". Верховна Рада має затвердити постанову.

 

Як інформує УМ, про це повідомив народний депутат фракції "Голос" Роман Костенко у фейсбуці.

 

Костенко зауважив, що тепер постанову винесуть на розгляд парламенту і він сподівається на підтримку депутатів, оскільки це "питання національної безпеки України".

 

"Уже вистачить чуток і неправди у справі вагнерівців. Досить закривати на це очі й ігнорувати. Парламент повинен розібратися, чи була державна зрада в Офісі Президента і тимчасова слідча комісія – ефективний спосіб це зробити", - підкреслив нардеп.

 

Як повідомляла УМ, наприкінці липня у санаторії під Мінськом білоруські силовики затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а Лукашенко тоді назвав затримання вагнерівців "надзвичайною подією" і заявив про "брудні наміри" Росії.

 

Однак ніяких звинувачень вагнерівцям офіційно так і не висунули, а вже за два тижні 32 з 33 чоловіків затриманих повернули в Росію. І це попри те, що українська сторона вимагала передати їх Україні, адже частина з вагнерівців воювали на Донбасі у складі військ окупанта.

 

За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Однак після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу Президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

 

Зауважимо, що українських журналістів, які оприлюднили інформацію про зрив операції, викликали на допит у Державне бюро розслідувань Яніну Соколову та Юрія Бутусова викликали на допит у ДБР . Яніна Соколова наголосила, що ДБР шукає людей, які нібито розголосили "секретні відомості".

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.