Росія ввела свою військову базу у Киргизстані в режим «протидії тероризму»

09:07, 07.10.2020
Росія ввела свою військову базу у Киргизстані в режим «протидії тероризму»

Російська військова база "Кант" – структурно належить до 14-ї армії ВПС Центрального військового округу РФ

Російську військову авіабазу "Кант", розташовану у Киргизстані, перевели у режим посиленої роботи задля "протидії тероризму". Причина – масові заворушення у країні людей, невдоволених підсумками парламентських виборів.

 

Російська база "Кант" у Киргизії відтепер працюватиме в режимі посилення протидії тероризму, написали у російському РБК. При цьому не зазначили, що це саме за режим.

 

Однак відомо, що усі заплановані заходи бойової підготовки та повсякденної життєдіяльності на базі начебто змін не зазнають.


Російська військова база "Кант" – структурно належить до 14-ї армії ВПС Центрального військового округу РФ. Фактично ж вона є частиною Колективних сил швидкого розгортання ОДКБ.

 

ОДКБ – це Організація договору про колективну безпеку, до якої залучені Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан. Фактично є інструментом Кремля для закріплення домінування на пострадянському просторі.

 

"Кант" має за обов'язок захист повітряного простору держав ОДКБ. На озброєнні – штурмовики Су-25 і гелікоптери Мі-8МТВ.

 

Росіяни ввели свою базу у режим "протидії тероризму" через масові протести в Киргизстані, які почалися після оголошення попередніх підсумків парламентських виборів. 11 партій вивели людей на вулиці, адже переконані, що вибори сфальсифікували.

 

У Бішкеку, столиці країни, відомо про щонайменше сім сотень постраждалих. Адже протести вилилися у штурм будівлі парламенту та резиденції президента й сутички з правоохоронцями.

 

Колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва звільнили з-під варти на вимогу учасників протестів. Це трапилось після того, як протестувальники захопили будівлю парламенту.

 

Колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв отримав 11 років тюрми з конфіскацією з позбавленням державних нагород та майна.

 

ЦВК не визнала результати парламентських виборів в Киргизстані