Пропаганда дітей у Криму: Україна передала до Гааги докази

16:21, 01.10.2020
Пропаганда дітей у Криму: Україна передала до Гааги докази

Масштабною мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух «Юнармія Криму»

Офіс генерального прокурора направив до Міжнародного кримінального суду повідомлення про нав’язування військової служби дітям на території анексованого Росією Криму.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

 

Матеріали зібрала прокуратура Автономної Республіки Криму та Севастополя спільно з громадською організацією «Кримська правозахисна група» на основі моніторингу державних програм РФ та «нормативно-правової бази» окупаційних органів.

 

Під час розслідування вдалося встановити, що в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, при дитячих садках — кадетські групи, також функціонують літні спеціалізовані наметові табори для навчання розвідництву-слідопитству, реалізуються бюджетні програми з патріотичного виховання молоді.

 

Масштабною мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух «Юнармія Криму», який діє з 2016 року.

 

«В інформаційному повідомленні до Офісу прокурора МКС викладені факти навчання дітей тактиці і стратегії військових дій, будові сучасної стрілецької зброї, стрільбі, які проводять у тому числі й кадрові офіцери Міноборони РФ», — йдеться у повідомленні.

 

Пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного запису в армію жителів окупованих територій, заборонена Женевською конвенцією. Ці факти прокуратура Криму розслідує у кримінальному провадженні за ч.1 ст.438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу.

 

Нагадаємо, наприкінці лютого 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз Чорноморського флоту РФ війська окупували Кримський півострів. Оскільки російські військові були без розпізнавальних знаків, у народі їх назвали "зеленими чоловічками".

 

16 березня 2014 року на території АР Крим пройшов псевдореферендум про статус півострова, організований Кремлем. За сфальсифікованими результатами цього "голосування" Росія включила Крим до свого складу.

 

Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали результатів референдуму та вважають, що Росія анексувала Крим.
 

 

 

 

.