Меджліс закликав Зеленського повернути 100 українців із Сирії

16:50, 01.10.2020
Меджліс закликав Зеленського повернути 100 українців із Сирії

Станом на травень 2019 року було список з 72 осіб, з яких 43 - це були неповнолітні діти від народження до 17 років.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України допомогти повернути на батьківщину 100 українських жінок і дітей з сирійського табору Ель-Холл.

 

Як інформує УМ, про це заявив Рефат Чубаров, якого цитує "Інтерфакс-Україна"

 

"Мені здається, що для подальших кроків немає політичного рішення. Я просто не розумію ставлення Офісу президента України, я говорю відкрито. Я не хочу говорити банальні речі про те, що життя кожної людини безцінне. Я дуже аплодую, коли ми, як держава, робимо, все для того, щоб врятувати 5,7,10 людей... Але ще раз хочу сказати, коли люди опиняються в умовах, коли їх життю загрожує небезпека, ми повинні бути однаково зобов'язаними і відповідальними. Щодо біженців Сирії я такої відповідальності з боку Офісу президента абсолютно не бачу", - сказав Чубаров.

 

Він зазначив, що Меджліс намагався проводити роботу з повернення біженців з таких територій, як Сирія, "в режимі кабінетів", щоб не нашкодити людям, які звернулися до них за допомогою. Однак починаючи з серпня 2019 року ця робота сповільнилася, а потім зупинилася, в той час, як Меджліс кримськотатарського народу щотижня отримує два-три звернення про допомогу.

 

Чубаров зазначає, що станом на травень 2019 року було список з 72 осіб, з яких 43 - це були неповнолітні діти від народження до 17 років.

 

Загалом станом на травень 2019 року в таборі перебували близько 73 тис. людей, з них 94% - це жінки і діти. Він зазначив, що за інформацією джерел, зараз в Ель-Холі знаходяться більше 85 тис. людей.

 

"Я хотів би, щоб українська реальна влада, та, яка сьогодні править Україною, здійснює на основі Конституції, законів України всі повноваження, щоб вона і тут виконувала свої повноваження. Я ніяк не можу погодитися з тим, що коли ми рятуємо громадян, ми повинні їх ділити на сорти".