Різдво Пресвятої Богородиці: прикмети та традиції

17:29, 21.09.2020
Різдво Пресвятої Богородиці: прикмети та традиції

Не можна в цей день сваритися, ображати когось та конфліктувати.

Християни східного обряду 21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці - одне із 12 найважливіших свят церковного року, яке в народі називали другою Пречистою, або “осениною”.

 

Матір Божа з'явилася на світ у родині Йоакима й Анни, які до 70 років не мали дітей. Старенькі молилися 40 днів, аби Господь подарував їм дитину. Невдовзі в саду Анні з'явився Ангел, який заявив, що скоро вона народить донечку, яку треба назвати Марією.

 

Янгол наказав їй відправлятися в Єрусалим, аби вона біля Золотих Воріт зустрілася з Йоакимом. Марія народилась близько 15 року до Різдва Христового. Дівчинку змалку готували до Великого Служіння Богу, яке почалось у віці 3 років походом у храм Пресвятої Богородиці.

 

Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці (28 серпня), а третя Пречиста – так звана “зимова” – Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня).

 

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали “бабським святом”.

 

Водночас із другою Пречистою пов’язаний останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між першою і другою Пречистими приворотні трави мали особливу силу.

 

Жінки цього дня прикрашають ікони Богородиці калиною і пізніми квітами, ставлять свічки біля ікони Божої Матері в церкві.

 

Що не можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці

 

У це свято не можна займатися фізичною працею: мити підлогу, вікна, прибирати в будинку, спалювати сміття і т.д.

 

Цього дня жінкам не рекомендують до рук брати голку, ніж і ножиці. Не можна в цей день шити, вишивати та різати хліб.


Не можна в цей день сваритися, ображати когось та конфліктувати.


В жодному випадку не можна у це свято бажати комусь зла та думати погано про родичів чи близьких.

 

У давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку.

 

Під цю пору помітно погіршується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й говорять: “Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає”. 

 

Народні прикмети на 21 вересня


 – Якщо погода хороша – осінь буде теплою.

 

 – Дощ, який йде з самого ранку, може затягнутися ще на 40 днів і привести за собою ранню і дуже холодну зиму.

 

 – Якщо ранкове сонце швидко висушить росу, не варто очікувати зимою багато снігу, а якщо роса буде сохнути до обіду, то попереду дуже сніжна зима.

 

 – Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

 

Що можна робити 21 вересня


Молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, у цей день мають особливу силу.


З давніх часів також в цей день жінки рано-вранці намагалися піти на водойму. Вважалося, що якщо жінка в цей день вмиється водою до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості.


У цей день добре було робити весілля і ходити родинами в гості.