Азербайджан звинувачує Вірменію у підготовці до війни

14:13, 20.09.2020
Азербайджан звинувачує Вірменію у підготовці до війни

Президент Азербайджану Ільхам Алієв запевняє, що у нього є розвіддані щодо підготовки воєнного конфлікту.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв закидає Вірменії підготовку до масштабної війни з його країною. За його даними, вірменські військові сили начебто сконцентрувались поблизу лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

 

Такі кроки офіційний Баку вважає підготовкою війни з боку Єревана.

 

Як передає «УМ»,  про це пан Алієв заявив в інтерв'ю одному з азербайджанських телеканалів.

 

Відтак провину за напруженість ситуації президент Азербайджану покладає на главу уряду Вірменії Нікола Пашиняна, який свідомо провокує конфлікт.

 

«Вірменія проводить незаконне заселення (в Нагірному Карабасі – Ред.). Це суперечить всім міжнародним конвенціям. Це повністю суперечить Женевській конвенції, це – злочин. Привозити звідкись людей і розселяти їх на окупованих землях – злочин», – заявив Ільхам Алієв.

 

Він запевняє, що у нього є розвіддані щодо підготовки воєнного конфлікту. Проте більше розповісти президент не може, оскільки це дані спецслужб.

 

Нагадаємо, конфлікт між країнами розпочався ще до розпаду СРСР. Причиною цьому є територія Нагірного Карабаху, що контролюється невизнаною "Нагірнокарабаською Республікою". Це територія у складі Азербайджану, але на ній живуть переважно вірмени.

 

Війна почалася в лютому 1988 року, коли регіон заявив про вихід з Азербайджанської РСР. Протягом воєнного конфлікту 1992 – 1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом та семи районами, прилеглими до нього.

 

Військові сутички між країнами не припинилися і після оголошення перемир'я. Востаннє протистояння спалахнуло у липні 2020 року.