У США масово гинуть перелітні птахи

11:07, 18.09.2020
У США масово гинуть перелітні птахи

Кількість загиблих птахів може сягати "мільйонів".

Біологи із Нью Мексико, що на південному заході США, останні дні спостерігають загибель тисяч співочих птахів. 

 

За словами професора університету штату Марти Десмонд, причина цього поки що є загадкою, але цілком можливо, що загибель птахів пов'язана із поширенням диму від пожеж у лісах, або ж із раптовим похолоданням останніх днів, пише ВВС.

 

Вона твердить, що кількість загиблих птахів може сягати "мільйонів".

 

Загалом вчені говорять про різке скорочення популяції птахів у Північній Америці за останні роки.

Біологи також звернулися до людей, щоб ті повідомляли, якщо бачать десь мертвих птахів. Це потрібно для того, щоб з'ясувати причини мору та для подальших досліджень.

 

Свідки кажуть, що деякі птахи - славки, ластівки, блакитники - поводилися дивно перед тим, як померти.  Так, птиці, яких зазвичай можна побачити в кущах і деревах, були помічені на землі в пошуках їжі і переслідуванні комах.

 

Багато з них не реагували на звуки, були млявими, підпускали до себе людей, що не характерно.

 

"Не думаю, що я бачила щось жахливіше у своєму житті, - розповіла професор Десмонд про те, що побачила. - Бути там, збирати ці численні мертві тільця, бачити масштаби загибелі".

У сусідніх південно-західних штатах - Колорадо, Аризоні, Техасі - також повідомляють про зростання кількості мертвих птахів.

 

Припускають, що дим від лісових пожеж міг пошкодити легені птахів, або ж змусив їх змінити звичні шляхи міграції.

 

Ще однією причиною міг стати і сніг, який несподівано випав у Колорадо.

 

За словами професора Десмонд, більше можна буде дізнатися, коли вчені дослідять зібрані трупи птахів.

 

Вперше мертві птахи були виявлені 20 серпня на одному з ракетних полігонів. Пізніше - по всьому штату. Серед загиблих птахів - сині дрозди, горобці, чорні дрозди, західний лісової пиу і мухоловки.

 

Біологи припускають, що однією з можливих причин мору могли стати лісові пожежі, які охопили США. Ймовірно, птиці залишилися без їжі. Вони не змогли накопичити достатньо жиру для далекого перельоту.

 

Також не виключається те, що птахи могли просто надихатися димом і отримати пошкодження внутрішніх органів в результаті отруєння чадним газом.