«Неадекватна реакція неадекватної людини»: Литва про закриття Лукашенком західних кордонів

10:18, 18.09.2020
«Неадекватна реакція неадекватної людини»: Литва про закриття Лукашенком західних кордонів

Водночас на межі з "братньою" Україною Лукашенко збирається посилити контроль.

У Литві вважають, що Олександр Лукашенко шукає уявні загрози для Білорусі, яких насправді немає. Так у країні відреагували на рішення Мінська закрити західні кордони Білорусі з Польщею та Литвою.

 

На заяви та рішення Лукашенка відреагував глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, передає "Радіо Свобода" з посиланням на виступ міністра на литовському національному радіо LRT.

 

"Це пов'язано з прагненням за будь-яку ціну продемонструвати наявність певної зовнішньої загрози... Якщо такої загрози немає, її потрібно знайти", - пояснив слова Лукашенка Лінкявічюс.

 

Литовський міністр зауважив: поки не зрозуміло, що означають слова Лукашенка в реальності.

 

"Досі були такі заяви – про перенаправлення вантажів в інші порти, потім була поправка – якщо Росія запропонує такі ж умови тощо. Я думаю, що тепер ми повинні також подивитися, що це означає, чи означає це закриття кордонів для вантажів або людей, або щось інше ", сказав дипломат.

 

Він також наголосив: коли економіка сусідньої країни перебуває на межі банкрутства, всі подібні кроки слід робити зважено і відповідально. Мовляв, необдумані дії можуть обернутися проти них самих. Також занепокоєння у міністра викликала заява про перекидання армії до кордонів.


Наадаємо, виступаючи на жіночому форумі у Мінську, Лукашенко заявив, що змушений "відвести війська з вулиць і пів армії поставити зі зброєю на кордоні", а також – закрити західний кордон з Литвою і Польщею. Водночас на межі з "братньою" Україною Лукашенко збирається посилити контроль.

 

 "Ми змушені відвести війська з вулиць і закрити кордон із Заходом - перш за все з Литвою і Польщею. Ми змушені посилити державний кордон з нашою братською Україною. Я змушений разом із президентом Росії відбудувати загальний захист Союзної держави...Я не хочу, щоб моя країна воювала. Тим більше я не хочу, щоб Білорусь і та ж Польща, Литва перетворилися в театр військових дій, де будуть вирішуватися не наші питання.Тому я сьогодні перед цією залою найкрасивіших, просунутих, патріотичних людей хочу звернутися до народів Литви, Польщі та України: зупиніть своїх божевільних політиків, не дайте розв'язатися війні!", - сказав Лукашенко

 

"Були заяви, ніби половина армії кинута на оборону західного кордону, ніби є якась загроза, можливість нападу. Це неадекватна реакція неадекватної людини на ситуацію, що склалася", - прокоментував Лінкявічюс заяви Лукашенка.

 

Лукашенко також сказав, що останніми днями разом із президентом Росії та міністром оборони займається влаштуванням загального захисту Союзної держави. Він нагадав про спільні з Росією військові навчання, що відбуваються у Берестейській області (у безпосередній близькості до кордону з Польщею, а також – Україною).

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що президент Білорусі Олександр Лукашенко "звихнувся на своїй владі". Це найгостріша заява на цей час від представника української влади.

 

"Лукашенко, схоже зовсім звихнувся на своїй владі і параної навколо цього. Несе повну нісенітницю. Тексти, ймовірно, отримав у Путіна", - написав Аваков у Facebook.

 

Так міністр відреагував на заяву президента Білорусі з закликом до народів України, Литви і Польщі "зупинити своїх безумних політиків" і не допустити війни.

 

Арсен Аваков написав, що "повторювана нісенітниця" на адресу України втомлює.

 

"Але, якщо хтось божеволіє — не означає, що всі повинні чинити так само! Ми думаємо про Україну і бажаємо тільки миру і процвітання Білорусі", - написав очільник МВС.

 

За словами пана Авакова, народ кожної країни має право визначати свою долю сам, без зовнішнього втручання.

 

"Так що випийте водички, пане Лукашенко, заспокойтеся. Українці — друзі білорусам, не маніпулюйте, звинувачуючи сусідів. Пошукайте колоду у своєму оці", - підсумував український міністр.