Смоленська катастрофа: Польща вимагає арешту російських диспетчерів

10:45, 17.09.2020
Смоленська катастрофа: Польща вимагає арешту російських диспетчерів

Літак з польською урядовою делегацією на чолі з президентом Лехом Качинським розбився 10 квітня 2010 року

Польські прокурори вважають, що саме росіяни спровокували катастрофу літака з президентом Качинським. Після рішення суду про арешт диспетчерів їх зможуть оголосити в міжнародний розшук. Відповідно, польська влада зможе вимагати їх видачу.

 

Як інформує УМ, про це заявила прессекретарка польської генпрокуратури Ева Бялик, повідомляє PAP.

 

Якщо суд задовольнить клопотання, диспетчерів можуть оголосити в міжнародний розшук. Їх звинувачують в умисному доведенні до авіакатастрофи, в якій загинули 96 людей.

 

Як повідомляє російська агенція «Інтерфакс» із посиланням на неназване джерело, Росія не видаватиме Польщі смоленських диспетчерів, якщо отримає таку вимогу. Конституція Росії забороняє видавати російських громадян іншим країнам, зазначив співрозмовник агенції.

 

Польські слідчі встановили, що в день аварії в аеропорту Смоленська не працювала радіолокаційна система посадки, через що диспетчери не бачили, де перебуває літак, тому, як вважає польська сторона, передавали пілотам помилкову інформацію і давали команди про зниження і захід на посадку.

 

У Міждержавному авіаційному комітеті (МАК) з центром у Москві говорили, що літак розбився через помилку пілотів, які почали посадку за умов поганої погоди. Польська прокуратура, не заперечуючи провини екіпажу, також звинувачує в причетності до катастрофи смоленських диспетчерів. Росія ці звинувачення відкидає.

 

У 2016 році Польща відновила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, в межах якого були ексгумовані тіла загиблих. Зокрема, в труні Леха Качинського знайшли останки двох інших осіб.

 

У березні 2016 року Антоній Мацеревич, який очолював міністерство оборони Польщі, заявив, що причиною аварії міг стати теракт. У жовтні 2017 року Мацеревич повідомив, що один із бортових самописців літака зафіксував момент вибуху.

 

Як повідомляла УМ, літак з польською урядовою делегацією на чолі з президентом Лехом Качинським розбився 10 квітня 2010 року. Загинули всі 96 людей, які перебували на борту.

 

Смоленська катастрофа стала другою катастрофою в історії польської авіації за кількістю жертв та наймасштабнішою катастрофою в історії повітряних сил Польщі.

 

У Росії в ході розслідування дійшли висновку, що трагедія сталася через погані погодні умови. Втім, у Польщі розглядають інші версії. Зокрема, що катастрофа могла статися через вибух на борту літака.