Sandvine розірвала угоду з Білоруссю через відключення інтернету в країні

12:37, 16.09.2020
Sandvine розірвала угоду з Білоруссю через відключення інтернету в країні

У Білорусі практично був відсутній доступ до Інтернету в період з 9 по 11 серпня.

Американська компанія Sandvine визнала, що причетна до блокувань Інтернету в Білорусі після того, як її обладнання та технології використовувалися для блокування інтернету в країні.

 

Як інформує УМ, про це пише Bloomberg.

 

Згідно із заявою Sandvine, попереднє розслідування показало, що до її продуктів був доданий спеціальний код, «щоб перешкодити вільному потоку інформації під час виборів у Білорусі».

 

«Це порушення прав людини, яке призвело до автоматичного припинення дії нашої ліцензійної угоди з кінцевим користувачем», — йдеться в заяві.

 

Sandvine заявила, що припинить надавати оновлення програмного забезпечення і технічну допомогу для свого обладнання, яке використовує білоруський Національний центр обміну трафіком. При цьому, в компанії додали, що це не означає, що обладнання перестане функціонувати. Його можна буде використовувати в короткостроковій перспективі.

 

Раніше стало відомо, що Sandvine надала Білорусі технологію, яка фільтрує близько 40% всього інтернет-трафіку.

 

У Білорусі практично був відсутній доступ до Інтернету в період з 9 по 11 серпня. Жителі країни втратили доступ до тисяч сайтів, включно з Google, YouTube, Facebook та Twitter, а іноземні джерела новин були заблоковані. Незабаром учасники акцій протесту знайшли спосіб обійти блокування, використовуючи програму Psiphon для маскування інтернет-трафіку

 

Водночас влада країни заперечували будь-яку причетність до цього і списували все на «кібератаки з-за кордону».