«НАТО не ворушиться»: Лукашенко відводить війська від кордону з ЄС

08:47, 13.09.2020
«НАТО не ворушиться»: Лукашенко відводить війська від кордону з ЄС

Олександр Лукашенко сказав під час наради з силовим блоком Ради безпеки Білорусі.

Виконуючий обов'язки президента Білорусі Олександр Лукашенко наказав міністру оборони Білорусі і начальнику Генштабу відвести регулярні війська від західного кордону країни, який межує з державами ЄС.

 

Причина: війська НАТО в Польщі і Литві закінчили навчання в тому районі.

 

Як інформує «Україна молода», про це Лукашенко сказав під час наради з силовим блоком Ради безпеки Білорусі в суботу ввечері.

 

«Перше питання – про ситуацію на західному кордоні. Хотів би почути доповідь міністра оборони і начальника Генштабу про те, які ви пропонуєте дії нашої армії найближчим часом. Тобто, якщо натівські війська у Польщі, Литві в принципі закінчили так звані навчання і не ворушаться там більше, нам слід адекватно на це реагувати», - сказав в.о. президента Білорусі.

 

На його думку, «ми не можемо там довгий час без необхідності тримати Збройні Сили в такій кількості». І додав: «Тим більше, що це недешево обходиться».

 

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін після наради у Лукашенка розповів, що в рамках операцій "Посилена передова присутність" і "Атлантична рішучість" рух військ НАТО відбувається на суміжній з Білоруссю території.

 

За його даними, також відзначаються посилені польоти авіації уздовж білоруського державного кордону та ведення розвідки заходів, що проходять на території Білорусі.

 

Хренін повідомив, що той комплекс заходів, який проводився в рамках навчань на Гродненському тактичному напрямку, згорнутий, війська повернуті в пункти постійної дислокації.

 

«Залишаються на навчально-бойовому чергуванні сили і засоби ракетних військ і артилерії, Військово-повітряних сил і військ ППО. В рамках 3-го етапу раптової перевірки Збройних Сил ми привели в бойову готовність танковий батальйон 11-ї механізованої бригади, який в даний момент повністю відмобілізований, приведений у готовність, підняті всі матеріальні засоби, боєприпаси. Батальйон здійснює завантаження на залізничний транспорт і буде перекинутий на полігон "Осиповицький", - сказав міністр оборони Білорусі.

 

Також ще 5 військових частин проводять відмобілізування".

 

Нагадаємо, 18 серпня Лукашенко заявив, що підрозділи армії республіки на західному кордоні приведено в повну бойову готовність.

 

Раніше Лукашенко заявляв, що НАТО нарощує військову потужність і "лязкає гусеницями" біля кордону з Білоруссю.

 

Як повідомляла «УМ», жіночий марш був украй брутально розігнаний силовиками і невідомими у зеленому одязі та в балаклавах у центрі Мінська в суботу, 12 вересня. Сталося це того ж дня, коли Лукашенко проводив нараду із силовим блоком.