Місцеві вибори: кампанія офіційно стартувала в Україні

12:02, 05.09.2020
Місцеві вибори: кампанія офіційно стартувала в Україні

В багатьох містах України кандидати рекламували себе задовго до офіційного старту виборчої кампанії.

Виборчий процес з проведення місцевих виборів, що заплановані на 25 жовтня, офіційно стартував в Україні за 50 днів до голосування у суботу, 5 вересня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це нагадують у Центральній виборчій комісії.

 

«Через 50 днів ми обиратимемо депутатів місцевих рад і селищних, сільських і міських голів. Значною мірою саме від місцевої влади залежатиме рівень життя у громадах, тому голос кожного – надважливий», - йдеться у дописі ЦВК у Facebook.

 

У Центрвиборчкомі також закликають вже зараз зайнятися питанням зміни виборчої адреси, якщо потрібно, і перевірити себе у списку виборців, щоб 25 жовтня голосувати, а не нервувати.

 

Раніше ЦВК погодила спрощення порядку зміни виборчої адреси. Так, з 1 липня 2020 року змінити виборчу адресу можна безвідносно до реєстрації місця проживання. Така процедура дозволить взяти участь у місцевих виборах, які заплановані на осінь цього року, внутрішньо переміщеним громадянам.

 

Також, затверджений порядок дозволить реалізувати виборче право іншим українцям, які з певних причин проживають не за місцем реєстрації.

Цьогорічні вибори голів і депутатів сільських, селищних та міських рад відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, що враховує нову територіальну основу України і кількість виборців у громаді.

 

Так, у територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

 

У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

 

Крім цього, на місцевих виборах-2020 є обов’язковим дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки.

 

Згідно з календарним планом ЦВК рішення керівних органів партій про участь у виборах їх місцевих організацій мають бути подані до ЦВК до 6 вересня. Висування кандидатів на посади голів рад населених пунктів, кандидатів в депутати відбуватиметься 15-24 вересня, а оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів має завершитися до 2 жовтня.

 

Початок передвиборчої агітації дозволяється з наступного дня після ухвалення рішення про реєстрацію кандидата.

 

Запрошення виборцям мають бути надіслані до 15 жовтня. Голосування відбуватиметься 25 жовтня з 08:00 до 20:00. Результати виборів ЦВК має оголосити упродовж 3-6 листопада.

 

Як повідомляла "УМ", головні політичні опоненти країни: провладна партія «Слуга народу» і найбільша опозиційна сила - «Європейська Солідарність» — провели свої передвиборчі з’їзди і визначилися зі своїми кандидатами у мери. 
 
Також ПЦУ дозволила священикам обиратися до місцевих рад.