Лукашенко пригрозив Польщі та Литві санкціями

15:31, 28.08.2020
Лукашенко пригрозив Польщі та Литві санкціями

Білорусь відмовиться від використання портів Литви при експорті своєї продукції

Олександр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, пообіцяв ввести санкції щодо Литви і Польщі. Політик пригрозив сусідній країнам, що вони ще "літатимуть через Балтику або Чорне море торгувати з Росією".
 

 

Як інформує УМ, заяву Лукашенка у п’ятницю цитує білоруське державне агентство БелТА.

 

"Ось ми їм зараз покажемо, що таке санкції. Якщо вони ще в Китай і Росію через нас (поляки і литовці) баражували, зараз вони будуть літати або через Балтику або Чорне море торгувати з Росією та інше. А щодо санкційної продукції (на ту продукцію, на яку Росія ввела ембарго) - нехай навіть не мріють. Ми їм покажемо, що таке санкції", - заявив Лукашенко.

 

"Вони "зажрались" і забули, що таке Білорусь. І думали, що нас можна нагнути, танками полякати, ракетами ... Подивимося, хто ще кого розбещує. Ми їм покажемо, що таке санкції", - додав він.

 

За його словами, Білорусь відмовиться від використання портів Литви при експорті своєї продукції (здебільшого хлоркалій і нафтопродукти).

 

Політик вже доручив уряду внести пропозицію про переорієнтацію всіх торгових потоків з портів Литви на інші.

 

"Ось ми і подивимося, як вони будуть жити. 30% литовського бюджету формують наші вантажопотоки через Литву. Що ще треба? Зажрались. Тому поставимо на місце", – додав Лукашенко.

 

Зауважимо, міністри закордонних справ низки країн членів ЄС, зокрема й представники країн Балтії, 27 серпня закликали ввести більш жорсткі санкції проти режиму Лукашенка.

 

Нагадаємо, 27 серпня у зв'язку з неодноразовими необґрунтованими звинуваченнями влади Білорусі на адресу Польщі посол Білорусі був викликаний до Міністерства закордонних справ Польщі. У відповідь МЗС Білорусі викликало польського дипломата.

 

МЗС Литви, зі свого боку, запропонувало запровадити національні санкції щодо понад сотні білоруських чиновників.